ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна та ЄС готові до тристоронніх «газових» перемовин

Україна та ЄС готові до тристоронніх «газових» перемовин

Українська сторона та представники Єврокомісії висловили готовність щодо проведення переговорів за участю Росії щодо постачання газу, незважаючи на введення режиму передоплати для України з боку "Газпрому"
Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв підтвердив готовність до подальших перемовин за ВАТ «Газпром» щодо вирішення питання з поставками російського природного газу. Про це він заявив вчора вході засідання Координаційної групи ЄС з газових питань у Брюсселі, повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз». 
 
Українська сторона також поінформувала представників Європейської Комісії та провідних енергетичних компаній Євросоюзу, що Україна й досі залишатися надійним транзитером російського газу до Європи, про що свідчить відсутність перебоїв з газопостачанням до ЄС територією України. «НАК «Нафтогаз» продовжує виконувати свої контрактні зобов’язання, незважаючи на рішення російського газового монополіста від 16 червня 2014 року щодо переведення України на режим передоплати та призупинення поставок газу для українських споживачів», - йдеться у повідомлені.
 
Також українська делегація представила європейській газовій групі результати експертних досліджень щодо стану української газотранспортної системи та її здатності і в подальшому забезпечувати безперебійний та надійний транзит російського природного газу до європейських споживачів.
 
Представники Координаційної групи виразили розуміння дій української сторони у переговорах з ВАТ «Газпром» та підтримали заходи, що здійснюються Україною у забезпеченні енергетичної безпеки Європи. Було також підтверджено готовність до продовження переговорів у тристоронньому форматі Україна – ЄС – РФ.
 
Нагадаємо, що з 10.00 16 червня російська сторона ввела режим передоплати за газ для України та фактично зупинила постачання енергоносіїв на українську територію. Втім, голова НАКу Андрій Коболєв запевнив, що газу у підземних сховищах України вистачить для потреб держави мінімум до грудня 2014 року. Україна звернулася до Європейської комісії з пропозицією щодо відкриття «великого реверсу» на словацькому напрямку. Однак Росія ставиться до цього факту скептично. На думку глави «Газпрому» Олексія Міллера, Європа не зможе забезпечити фізичний реверс газу до України.
 
Коментарі (0)