ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна бачить вихід з «газової» кризи

Україна бачить вихід з «газової» кризи

Провал «газових» переговорів та подальші радикальні кроки Росії змусили українців понервувати. Однак у «Нафтогазі» переконані, що до грудня споживачам боятися нічого, і покладають надії на збільшення обсягів поставок газу з Європи.

Газу у підземних сховищах України вистачить для потреб держави мінімум до грудня 2014 року. Про це заявив глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв під час засідання Кабміну.

«Зараз червень. В наших підземних сховищах майже 14 мільярдів метрів кубічних... Є час принаймні до грудня», - сказав він.

При цьому пан Коболєв зазначив, що потреби внутрішніх споживачів України можуть бути забезпечені за рахунок власного видобування та вже існуючих резервів газу в ПСГ.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, наразі, за його словами, населенню немає через що перейматися, адже припинення постачання газу з Росії жодним чином не вплине на звичайних споживачів.

Водночас пан Коболєв підкреслив, що буде публічна дискусія щодо того, який рівень ціни адекватний і справедливий для сплати українськими споживачами, але це не залежить від  «Газпрому».

Примітно, що позицію глави «Нафтогазу» підтверджують і в регіонах. На думку голови наглядової ради «Київенерго» Івана Плачкова, власного газу, який Україна видобуває щодня по 60-70 кубометрів, та того блакитного палива, яке сьогодні є у сховищах, країні вистачить лише до початку найближчого опалювального сезону.

«Далі газові потреби України можуть і мають бути забезпечені виключно за рахунок збільшення обсягу поставок реверсного блакитного палива з Європи до 10-12 мілліардів метрів кубічних на рік. Окрім того, країні потрібно терміново перейти на економний режим споживання газу і розробити жорсткі ліміти його споживання» - наголосив він.

Читайте також: «Газові» переговори привели до суду

При цьому зауважимо, що за словами керманича НАКу, Україна вже звернулася до Європейської комісії з пропозицією щодо відкриття «великого реверсу» на словацькому напрямку. Однак Росія ставиться до цього факту скептично. На думку глави «Газпрому» Олексія Міллера, Європа не зможе забезпечити фізичний реверс газу до України.

«Так званий кільцевий реверс - напіваферистичний реверс. Фізичний реверс газу до України жодні європейські постачальники українським постачальникам забезпечити не можуть» - наголосив він.

Нагадаємо, вчора Прем’єр-Міністр України Арсеній Яценюк заявив, що в подальшому українська енергетика переживатиме складні часи і закликав Міністерство енергетики та вугільної промисловості, а також Міністерство юстиції підготувати законопроект про надзвичайний стан в цій галузі.

Це розпорядження стало наслідком провалу «газових» переговорів напередодні, переведенням НАК «Нафтогазу» на передоплату постачання «блакитного» палива та зверненням Росії до Стокгольмського арбітражу.

«Це не газ. Це – загальний план Росії по знищенню України. Це – ще один етап російської агресії проти української держави і української незалежності», - підкреслив Арсеній Яценюк.

 
Коментарі (0)