ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна тоне у перспективах газозаміщення

Україна тоне у перспективах газозаміщення

Уряд розпочав роботу по заміщенню природного газу альтернативними видами палива, яка у перспективі заощадить до 6 млрд кубометрів газу.

Україна здатна щорічно заміщати альтернативними видами палива 6 млрд кубометрів газу. Про це заявив голова «Комітету енергетичної незалежності України» Іван Надеїн, коментуючи ініціативу Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ про переведення котельних на поновлювані види енергоресурсів, - повідомляє «Укрінформ».

«Україна має значний потенціал в альтернативній енергетиці. Фактично використовуючи те, що у нас є, можна замістити близько 6 млрд куб. м газу щорічно», - зазначив експерт.

Зокрема, бюджетні установи України щороку споживають близько 700 млн кубометрів газу на суму понад 4 млрд грн. Враховуючи, що використання брикетів і пелетів економічно більш вигідне як мінімум на 10-15%, витрати місцевих бюджетів можуть бути скорочені на 400-600 млн грн на рік, підрахував пан Надеїн. «Саме тому в країнах ЄС більш як 15% тепла виробляється на біомасі. А в окремих країнах цей показник ще вищий. Наприклад, в Данії та Австрії - понад 30%, а в Швеції – більш як 60%», - констатував він.

Іван Надеїн нагадав, що у бюджетних установах ряду областей (Одеська, Хмельницька, Житомирська, Чернігівська) вже модернізовано 25 котельних загальною потужністю 10 МВт. За нинішній опалювальний сезон тут вироблено 9,5 тис. Гкал теплової енергії, а економія газу становила 1,2 млн кубометрів.

«Якщо таких проектів буде багато, ми отримаємо значний економічний ефект», - резюмував експерт.

Нагадаємо, міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Темник раніше повідомив про створення урядової робочої групи, яка займеться розробкою техніко-економічного обгрунтування переведення котельних із газу на альтернативні види палива.

 
Коментарі (0)