ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна убезпечується від «газових» сюрпризів

Україна убезпечується від «газових» сюрпризів

Україна готується до найгірших сценаріїв цієї зими. Це як сильні морози, так і повне перекриття поставок російського газу через територію України. Так, у «Нафтогазі» стверджують, що ведуть перемовини з ЄС про додатковий реверс.

Україна веде переговори з Європейським Союзом про надання додаткових обсягів «блакитного» палива в разі надзвичайно холодної зими. Про це заявив заступник голови «Нафтогазу» Олександр Тодійчук, - повідомляє «УНІАН».

«Є сценарій надзвичайної ситуації, коли буде надзвичайно холодна зима, і наші колеги з Євросоюзу, маємо надію, і ведемо переговори про те, що піднімуть у форс-мажорних умовах понадконтрактні обсяги газу, що дасть можливість Україні пережити надзвичайно холодний період, якщо він настане цієї зими», - зазначив він.

Примітно, за словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, Україна розраховує отримати з європейських країн за реверсним схемами в період з жовтня 2014 року по березень 2015 року близько 5,9 млрд кубометрів газу.

Читайте також: «Газпром» готується до найгіршого сценарію

«По реверсу з жовтня до березня (розраховуємо отримати - ред.) 5,9 млрд кубометрів газу. Власна здобич у цей же період становитиме близько 10 млрд кубометрів», - сказав Міністр.

Зараз, стверджує Юрій Продан, обсяг газу в підземних газових сховищах України становить близько 16,5 млрд кубометрів газу, однак, щоб пройти осінньо-зимовий період, країні необхідно додатково 4-5 млрд кубометрів газу.

При цьому в «Нафтогазі» зазначають, ймовірність того, що «Газпром» припинить транзит природного газу через територію України під час опалювального періоду становить 70%. Глава НАКу Андрій Коболєв вважає, що Росія спробує дискредитувати Україну як транзитера газу і тим самим змінити позицію Євросоюзу щодо будівництва «Південного потоку».

 
Коментарі (0)