ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна відмовилась від «транзиту» газу

Україна відмовилась від «транзиту» газу

Україна змінила систему транспортування природного газу через свою територію. Зокрема, як зазначили в «Нафтогазі», виключено поняття «транзиту». Поміж тим, нова система передбачає також і підвищення тарифів на транспортування «блакитного» палива.

Україна ввела нову систему відносин і трафіка транспортування природного газу, привівши її до правил Європейського Союзу. Про це заявив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає «Укрінформ».

Очільник «Нафтогазу» підкреслив, що нова система звичайно передбачає підвищення тарифів.

«В Україні введена нова система відносин у транспортуванні газу. Вона стосується не лише «Газпрому», але і будь-якій компанії, яка бажає транспортувати газ по українській території. І це транспортування буде відбуватися за європейськими правилами», - сказав він.

Так, поняття «транзит»  замінили на термін «експорт через систему «вхід-вихід». Тарифи на транспортування буде розраховувати національний регулятор, опираючись на підходи ЄС.

«І будь-яка компанія повинна привести свої контракти з транспортування газу через територію України до цих європейськими правилами», - сказав пан Коболєв.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, транзит газу через Україну за новою методикою ціноутворення, яку запровадила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг з 2016 року, збільшить тариф на транзит російського газу приблизно на 50%.

 
Коментарі (0)