ГоловнаГоловнеТеплоенергетикаУкраїна відмовилася від «примх» Газпрому

Україна відмовилася від «примх» Газпрому

У п'ятницю на переговорах в Москві глава Міненерго Юрій Бойко і голова правління «Газпрому» Олексій Міллер обговорювали закачування газу в українські ПСГ.

Київ відмовився формувати резерв російського газу у власних сховищах для гарантування поставок палива в ЄС. У п'ятницю в «Газпромі» заявили, що таким чином Україна порушує зобов'язання транзитера, але в Міненерго заперечують, що резерви газу повинна формувати і оплачувати сама російська монополія. Експерти вважають, що на цей раз конфлікт може перерости у судовий спір, повідомляє видання «Комерсант-Україна».

У п'ятницю на переговорах в Москві глава Міненерго Юрій Бойко і голова правління «Газпрому» Олексій Міллер обговорювали закачування газу в українські ПСГ. «Компанією було особливо відзначено, що наявність достатніх обсягів газу в ПСГ України є ключовою умовою виконання українською стороною зобов'язань щодо транзиту газу», - повідомили в «Газпромі».

Неофіційно джерела в «Газпромі» повідомляють, що Україна «знову відмовляється» купити необхідні Москві обсяги газу для наповнення підземних газосховищ. "Ми наполягаємо на тому, що має бути закачано 25 млрд кубометрів природного газу. Українська ж сторона говорить, що їй достатньо буде і 20 млрд кубометрів, - пояснило виданню джерело в монополії. – «Газпромбанк» готовий видати кредит для закупівлі додаткового об'єму газу, але Україна не готова на це йти».

Минулої зими в «Газпрому» виникли проблеми з постачанням європейських споживачів у зв'язку з тим, що компанія відмовилася зберігати резервні обсяги палива в українських ПСГ. Але в липні сторони змогли домовитися: Газпромбанк, співвласником якого є «Газпром», виділив кредит в 2 млрд дол «Нафтогазу». За ці кошти компанія повинна була закупити газ для закачування в підземні сховища, продати його в наступному році європейським споживачам і заробити додаткові кошти.

За повідомленням високопоставленого джерела в Міненерго, планувалося купити до 1 млрд кубометрів газу за нинішньою ціною і закачати його в ПСГ. Проте потім в «Нафтогазі» відмовилися від цих планів - в компанії вирішили не залучати кредит і не закуповувати додаткові обсяги газу. «Газпром» виступив проти реекспорту Україною газу в країни ЄС, оскільки «Нафтогаз» не вибирає весь обсяг газу, передбачений контрактом з «Газпромом», - повідомило джерело.

 
Коментарі (0)