ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна вийде переможцем з «газової війни» - опитування

Україна вийде переможцем з «газової війни» - опитування

Попри те, що переговори з Росією щодо спірних енергетичних питань затягнулися і жодного разу Україні не вдалося відстояти свою позицію, українці все ж вірять, що перемога Києва не за горами.

Завтра, 21 жовтня, у Брюселі пройдуть чергові трьохсторонні консультації Україна-Росія-ЄС щодо спірних «газових» питань.

За підсумками двосторонньої зустрічі з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, яка пройшла 17 жовтня в Мілані, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна сподівається на вирішення енергетичних питань з Росією до початку тристоронніх переговорів.

«Поки що не вдалося досягти практичних результатів з газового питання. Але ми сподіваємось, що перед 21 жовтня, перед зустріччю в Брюсселі делегацій України, Росії та Європейської Комісії, ми знайдемо вирішення енергетичних питань»  - зокрема зазначив він.

За словами Глави держави, на переговорах в Мілані  російська сторона відстоювала ціну 385 дол. за тис. куб. м на весь рік. У підсумку до 31 березня 2015 року вирішено зафіксувати таку ціну.

«Ми говорили про те, що повинно бути дві ціни, як і на європейському спотовому ринку є дві ціни: ціна - взимку, коли попит збільшується і економіка обґрунтовує найбільш високу ціну, і ціна влітку, коли попит падає, тому що немає попиту. Наша спільна пропозиція з ЄС полягала в наступному: 325 (дол. за тис. куб. м, - ред.) - влітку, 385 (дол. за тис. куб. м, - ред.) - взимку. Досягли згоди, де-факто прийнявши українську позицію. Давайте зараз говорити тільки про зиму і до 31 березня фіксувати ціну 385 - росіяни на це погодилися» - пояснив пан Порошенко.

Чи можна це вважати перемогою України у «газовій» війні? – поки робити висновки зарано. Втім, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися загальними налаштуваннями українців щодо того, чи вдасться Києву відстояти перед Москвою свою позицію у спірних енергетичних питаннях.

Відповідне опитування проходило на шпальтах інформаційного агентства у період з 13 по 20 жовтня ц.р.

За його результатами виявилося, що більшість респондентів – 56% - вірять у перемогу України на переговорах. З них 24% - стверджують, що у Києва є всі шанси для такого результату; 21% - запевняють, що перемога буде, однак дорогою ціною; 11% - переконані, що Україна вже перемогла.

При цьому зауважимо, 44% опитаних налаштовані менш позитивно. З них 31% - пояснюють, що Київ ще жодного разу не досягав успіху у вирішенні енергетичних питань, тому надія на перемогу України в переговорах мізерна; 13% - кажуть, що вирішення спірних «газових» питань не вигідне жодній зі сторін, тому, скоріш за все, невизначеність затягнеться.

Що ж, хто виявився правим? – знатимемо напевно вже завтра.

 
Коментарі (0)