ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїна виплачує борги та не планує оголошувати дефолт

Україна виплачує борги та не планує оголошувати дефолт

Україна виконує свої боргові зобов'язання навіть під час війни

 

Ще напередодні вторгнення Росії в Україну на хвилі тривожних прогнозів ЗМІ, закордонні інвестори почали позбавлятися українських єврооблігацій. Після 24 лютого цей процес пришвидшився. Зокрема, за інформацією Bloomberg, доходність паперів із погашенням у вересні 2022 року зросла до 204,3%. Це свідчить, що інвестори практично не вірять у можливість України виконати це зобов'язання.

"Ми виконуємо свої боргові зобов'язання у повному обсязі. Учора [1 березня 2022] відбувся купонний платіж за Єврооблігаціями з погашенням у вересні 2022 року", - повідомляє міністр фінансів Сергій Марченко.

Напередодні 28 лютого видання The Wall Street Journal повідомило про телефонну конференцію з інвесторами в єврооблігації України, яка відбулася з ініціативи українського Мінфіну. У ході розмови представник міністерства зазначив, що для України "дорожче буде реструктуризувати свої борги, ніж продовжувати платити за своїми зобов'язаннями".

Як пише WSJ, учасники цієї конференції оцінили сам факт її проведення як "вражаючу демонстрацію сили духу" і в ході діалогу висловлювали слова підтримки та добрі побажання.

У міністерстві фінансів запевняють, що навіть за умов військової агресії Мінфін, Казначейство та НБУ забезпечують проведення всіх необхідних платежів. Станом на 28 лютого залишки на єдиному казначейському рахунку склали 33 млрд. грн., що достатньо для поточних виплат. Для порівняння: вісім років тому після втечі Януковича, коли Російська Федерація розпочала окупацію Криму, на рахунку у Держказначействі було лише 108,1 тис. грн.

2022 року за зовнішніми боргами Україні потрібно сплатити еквівалент 126,8 млрд грн. ($4,286 млрд за курсом 29,4 UAH/USD). Зокрема, для погашення та обслуговування держборгу у березні 2022 року Україні необхідно акумулювати 22,3 млрд грн ($758,5) млн. З них 14,5 млрд грн ($482,7 млн) припадає на обслуговування комерційних позик. І як повідомлялося вище, це зобов'язання Україна вже виконує. Загалом на березень припадає найбільший щомісячний платіж за зовнішнім боргом у першому півріччі 2022 року.

Наступний пік виплат – 52,5 млрд грн ($1,786 млрд) – припадає на вересень, коли необхідно погасити вищезгадані євробонди. Вочевидь, для виконання цих зобов'язань Україні доведеться спиратися на нові запозичення.

 

 

 
Коментарі (0)