ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна вирішила розібратися з транзитом та імпортом російського газу

Україна вирішила розібратися з транзитом та імпортом російського газу

Протягом останніх семи днів, російський газ знову був в центрі уваги. Зокрема, в Україні вирішували питання щодо його транзиту та доцільності закупівлі. Детальніше – у щотижневому огляді новин від «У.К.».

На тижні, що минає, неодноразово підіймалося питання газових відносин між Україною та Росією, зокрема, щодо транзиту «блакитного» палива.

Україна вкотре наголосила на неприпустимість реалізації проекту «Північний потік – 2».

Відтак, Київ подав позов до Секретаріату Енергетичного Співтовариства щодо цього проекту. 
 
«Ми звертаємося до Секретаріату Енергетичного Співтовариства та Європейської Комісії розпочати розслідування, припинити цей антиєвропейський, антиукраїнський, антисловацький, антипольський проект, не дозволити Росії переграти нас, і щоб створити справді прозорий і конкурентний європейський газовий ринок», - підкреслив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.
 
Поміж тим, посадовець наголосив, що Україна спільно із Словаччиною «дали чіткий сигнал усім нашим європейським партнерам та світовому співтовариству, що цей проект має бути не просто переглянутий, а фактично припинений».
 
У свою чергу, делегація від НАК «Нафтогаз України» найближчим часом має відвідати Москву для обговорення із заступником голови ПАО «Газпром» Олександром Медведєвим нових тарифів на транзит природного газу територією України. 
 
Зараз ставка транзиту визначається довгостроковим (з 2009 по 2019 рік) контрактом «Нафтогазу» і «Газпрому». Вона визначається за формулою, залежною від вартості паливної складової та інфляції в Європі.
 
У другому кварталі 2015 року ставка транзиту природного газу через територію України за контрактом з «Газпромом» становила 2,7 дол за 1 тис. куб. м на 100 км. Офіційно розмір можливого ефективного підвищення тарифу не називався.
 
 
Окрім того, експерти все ж наголошують, що Україна може спокійно відмовитися від імпорту природного газу з Росії. Цьому може посприяти достатній рівень «блакитного» палива в Європі, який забезпечить реверс в Україну. 
 
«Газу в Європі достатньо і 22,5 млрд куб на рік реверсних потужностей для його перекачування Україні цілком вистачить», - розповів експерт з енергетичних питань Михайло Гончар.
 
За словами експерта, незважаючи на вдвічі нижчу вартість російського газу, в порівнянні з 2013-2014 роками, весь його імпорт Україною впав до надзвичайно низького рівня. Так, у 2015 році імпорт російського газу склав 6,1 млрд куб. м. Років п'ять тому було близько 40 млрд куб. м. 
 
Також, пан Гончар підкреслив, що російський газовий монополіст просто змушений і надалі знижувати вартість «блакитного» палива, адже ціна на газ «прив’язана» до ціни на нафту. 
 
Такої ж думки, що Україна може відмовитися від газу з РФ, притримується і директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. 
 
«Зараз потужності для доставки газу з Європи складають близько 20 млрд. куб в рік, що трохи перевищує всі наші потреби в імпорті газу. З цієї точки зору, ми можемо взагалі обійтися без російського газу», - повідомив він.
 
Поміж тим, пан Вітренко підкреслив, що, зважаючи на відмову російського газового монополіста надати Україні необхідну інформації для переходу на європейські правила відносин між газотранспортними операторами України та Словаччини, Румунії, Угорщини та Польщі, до вирішення цього питання Київ планує залучити Європу.
 
Ольга Головка
 

Реклама: Будь-який святковий захід для дівчини передбачає наявність вечірнього вбрання або іншими словами сукні. Де його можна придбати? Вечірні сукні - великий вибір в салоні ОКСІ - це відмінний варіант знайти те, що шукаєте. Більш детально ознайомитися з каталогом даного виду товарів можна на сайті okci.in.ua.

 
Коментарі (0)