ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна визнала «Газпром» монополістом на ринку транзиту газу

Україна визнала «Газпром» монополістом на ринку транзиту газу

АМКУ визнав «Газпром» монополістом на ринку транзиту газу через Україну. Українське законодавство дозволяє накласти штраф у розмірі до 30% обороту компанії.

Антимонопольний комітет визнав російську газову компанію «Газпром» монополістом на ринку транзиту природного газу через територію України. Про це заявив голова комітету Юрій Терентьєв, передає прес-служба АМКУ.

При цьому пан Терентьєв повідомив, що російська компанія протягом 2009-2015 років постійно порушувала умови контракту з НАК «Нафтогаз України».

За словами голови АМКУ, «Газпром» ігнорував будь-які звернення щодо приведення умов співпраці до економічно обґрунтованих.

«Ми чекаємо представників «Газпрому» у Києві 14 січня о 10:00, коли відбудеться засідання щодо зловживань монопольним становищем компанії на ринку України», - заявив Юрій Терентьєв.

Також, він наголосив, що наприкінці листопада 2015 року комітет направив попередні висновки розслідування і «Нафтогазу», і «Газпрому». Після чого НАК повідомив, що погоджується з висновками, тоді як «Газпром» не надав жодної відповіді.

Відтак, законодавство дозволяє накласти штраф у розмірі до 30% обороту, пов'язаного з порушенням.

«Вартість послуг із транзиту у 2011 році становила 3 млрд дол, у 2012 році - 2,9 млрд дол, у 2013 році - 2,8 млрд дол., в 2014 році - 1,8 млрд дол. Це і є пов'язаний з порушеннями оборот», - пояснив пан Терентьєв.

«Нафтогаз» оцінює розмір збитків від порушень умов контракту на суму до 6 млрд дол.

Нагадаємо, «Нафтогаз» та «Газпром» обговорили умови купівлі Україною російського природного газу в І кварталі наступного року. Окрім того, увагу було приділено і питанням безперебійного транзиту газу в Європу.

 
Коментарі (0)