ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїна встановила вартість електроенергії для Криму

Україна встановила вартість електроенергії для Криму

Вартість поставки електроенергії до Криму з 1 червня становить 855 грн за МВт*год. НКРЕ) погодила вартість електрики для Криму не нижче ціні, яка сформована на оптовому ринку, з урахуванням усіх дотацій

Вартість поставки електроенергії до Криму з 1 червня становить 855 грн за МВт*год. Така ціна діятиме до 31 грудня 2014 року. У схемі поставок буде задіяно декілька структур, назви яких не розкриваються, повідомляє газета "Ведомости". Раніше джерело, близьке до Міненерго РФ, розповідало про те, що електроенергія для Криму буде купуватися у «ДТЕК Крименерго», а продавати її кінцевим споживачам буде Центр здійснення розрахунків, який належить «Інтер РАО». Наразі постачанням до кінцевих споживачів займалася «ДТЕК Крименерго».

Втім, 31 травня Україна вже уклала угоду на постачання електричної енергії до Криму з державним підприємством «Укрінтеренерго», повідомляє Forbes.ua. Згідно рішенню Кабінету Міністрів №148 – єдиним продавцем електричної енергії за даним напрямком визначено «ДТЕК «Крименерго»». В.о. генерального директора «Укрінтеренерго» Володимир Зіневич повідомив, що контракт із Кримом не є експортним. «Ми укладаємо двосторонні угоди з українськими ліцензіатами, які вже постачають електричну енергію на півострів», - наголосив він. За його словами, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання в сфері енергетики (НКРЕ) погодила вартість електрики для Криму не нижче ціні, яка сформована на оптовому ринку, з урахуванням усіх дотацій. «Плюс невеличка маржа, яка б покривала наші затрати на проведення цієї роботи», -пояснив пан Зіневич.

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у компанії «Крименерго» обіцяють обмежити електроенергію боржникам. У список неплатників увійшли «Кримська залізниця», «Кримтролейбус» і місцеві водоканали, загальний борг яких за електричну енергію складає більше 100 млн грн.

Також, нагадаємо, що з 1 червня українці сплачують за електричну енергію за новими тарифами, які у середньому на 10-15% вище за тих, що діяли раніше.  

У 2013 році Україна експортувала 9,9 млрд кВт-чс в шість країн, найбільше – в Угорщину (4,3 млрд кВт-год), у Білорусь (3,1 млрд кВт-год) і Молдову (1,4 млрд кВт-год). Ціни поставок для цих країн варіювалися від 55 дол. до 71,4 дол/МВт*год. 

 
Коментарі (0)