ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Україна втрачає половину енергії для опалення будинків

Україна втрачає половину енергії для опалення будинків

Україна втрачає половину енергії через старі будинки та мережі, яка могла б опалювати українські домівки.

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку України Геннадій Зубко заявив на засіданні Кабінету Міністрів, що більше половини з 18 млрд кубометрів газу, які йдуть на опалення, втрачається через старі будинки та мережі.

«У нас сьогодні на опалення житла витрачається 18 млрд куб. м газу. 2,5 млрд куб. м практично втрачається в мережах, ще приблизно 7 млрд куб. м втрачається саме в немодернізованих неефективних будинках, які були побудовані до 1990 року. А таких будинків у нас практично 75%. Ми втрачаємо з 18 млрд куб. м практично 9,5 млрд куб. м», - зазначив Геннадій Зубко.

Тепло йде з будинків через старі дахи, двері і вікна.

«Приклад цього року, коли були дуже сильні морози в січні-місяці, показав, що при великій температурі енергоносія, що подається в будинок (практично 95 градусів), будівля не нагрівалася більше 16-ти градусів, бо тепло виходило через дах, вікна та стіни в повітря. Тому нам дуже важливо йти шляхом енергоефективності», – додав він.

Варто зазначити, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман має на меті до кінця 2016 року прийняти всю необхідну законодавчу та нормативну базу з питань енергоефективності, а з початку 2017 року планується також відкриття Фонду енергоефективності, що дозволить направляти частину субсидій саме на  енергозбереження.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
09 Липня 2016 p. 00:02
Будинки і споруди м.Києва були навмисно розгерметизовані у 2010-2013 роках, тобто, під час президентства Януковича, наступним чином. У 2010-2013 роках усі державні свята супроводжувались у Києві грандіозними по кількості та потужності вибухів святковими салютами, дію яких можна було порівняти з дією невеликого землетрусу. Люди, у тому числі і ветерани , неодноразово скаржилися до колл-центру, що результатами цих салютів стають пошкодження будівельних конструкцій внаслідок ударної хвилі, а саме: утворення тріщин в стінах, особливо у хрущовках, аварії водопроводу і каналізації. Натомість, колл-центр навіть не реєстрував ці звернення, пояснюючи ветеранам, що ці вибухи у їх честь і від них розгерметизації будинків бути не може. Однак, насправді зараз майже усі будинки Києва розгерметизовані по причині святкових "землетрусів" 2010-2013 років. Особисто я вважаю, що ця розгерметизація робилася навмисно з метою подальшого здирництва на утеплення будинків.