ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїна втрачає віру у «газовий» компроміс

Україна втрачає віру у «газовий» компроміс

Україна готова виплатити Росії заборгованість за газ, однак чекає остаточних результатів переговорів. Останні, на думку посадовців, поки непевні.

Україна готова розплатитися з Росією за спожитий газ і виплатити російській стороні 1,4 млрд дол. платежів. Про це заявив у ході міжнародної інвестиційної конференції SP Advisors «A Fresh look at Ukraine» Міністр фінансів Олександр Шлапак, - повідомляє «УНІАН».

«Росіяни хотіли погасити до кінця жовтня 1,4 млрд. За великим рахунком, для нас немає проблеми заплатити росіянам. Це питання 2-3 днів, виключно технічно. Але це питання домовленостей», - сказав Міністр.

При цьому глава Мінфіну підкреслив, що Україні для закупівлі газу на опалювальний сезон необхідно близько 2 млрд доларів.

«Зараз мова йде про закупівлю 7 млрд кубометрів газу до кінця опалювального сезону. Помножте на близько 400 дол. і ви отримаєте близько 2 мільярдів. Але зараз йдеться про те, щоб підстрахуватися хоча б одним мільярдом», - сказав він.

У той же час пан Шлапак висловив невпевненість у тому, що домовленості щодо газу будуть досягнуті. «Ті умови, які виставляють росіяни, не відповідають сьогоднішнім реаліям», - зазначив Міністр.

Читайте також: Опалювальний сезон стартував без газу

Однак він упевнений, що Україні не потрібно докуповувати газ. «Ми повинні жити з тим газом, який у нас є. Ми відкрили всі двері для поставок газу для промисловості, а для населення досить того газу, який ми видобуваємо самі. Але всі хочуть підстрахуватися. І в тому числі наш «Нафтогаз» - акцентував Олександр Шлапак.

Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі відбудеться черговий раунд тристоронніх консультацій з приводу спірних енергетичних питань між Україною, Росією і ЄС.

Раніше, 21 жовтня, сторони висловили спільну позицію з таких питань:

- встановлення ціни в розмірі 385 дол. за тис. куб. м. газу для поставок в рамках «зимового пакету», здійснення поставок на основі передоплати та відмовитися на цей період від принципу «бери або плати». Обсяг газу, який буде закуповуватися на цих умовах, буде уточнено додатково;

- про графік сплати Україною 3,1 млрд дол. в якості боргу за попередні поставки російського газу на основі ціни в 268,5 дол. (перший транш у розмірі 1,45 млрд дол. до кінця жовтня і 1,65 млрд дол. до кінця року);

- щодо гарантування оплати Росією транзиту газу через Україну.

 
Коментарі (0)