ГоловнаПублікаціїАналітика Опалювальний сезон стартував без газу

Опалювальний сезон стартував без газу

Як просувається вирішення «газових» суперечок з Росією, кому в Україні вже тепло та які зміни сталися у тарифній політиці держави? – «У.К.» пропонує огляд найбільш актуальних подій цього тижня у сфері ЖКГ.

Цього тижня в Україні значно похолодало, температура повітря знизилася подекуди вночі до -6 градусів, в окремих областях випав перший сніг. Відтягувати початок опалювального сезону і рішення енергетичних питань стало просто неможливо, тому саме цим проблемам були присвячені останні сім днів.

Зокрема, тиждень розпочався з гучної заяви Президента України Петра Порошенка, мовляв, цієї зими країна буде забезпечена газом. Ціна за тисячу кубометрів російського «блакитного» палива до 31 березня 2015 року складе 385 доларів. Такий результат дала зустріч керманичів обох країн у Мілані 17 жовтня. Пан Порошенко назвав це прогресом. Хоча Україні не вдалося досягти практичних результатів з газового питання, він висловив надію на те, що перед зустріччю в Брюсселі 21 жовтня делегацій України, Росії та Європейської Комісії, вирішення енергетичних питань буде. Однак, сьогодні 26 жовтня і практичного рішення досі немає.

У рамках тристоронніх консультацій щодо газу між Україною, Росією і ЄС сторони висловили спільну позицію з таких питань:

- встановлення ціни в розмірі 385 дол. за тис. куб. м. газу для поставок в рамках «зимового пакету», здійснення поставок на основі передоплати та відмовитися на цей період від принципу «бери або плати». Обсяг газу, який буде закуповуватися на цих умовах, буде уточнено додатково;

- про графік сплати Україною 3,1 млрд дол. в якості боргу за попередні поставки російського газу на основі ціни в 268,5 дол. (перший транш у розмірі 1,45 млрд дол. до кінця жовтня і 1,65 млрд дол. до кінця року);

- щодо гарантування оплати Росією транзиту газу через Україну.

Наступний раунд консультацій призначили на 29 жовтня в тому ж таки Брюсселі. Українська і європейська сторона сподіваються в цей день на документальне оформлення зазначених вище домовленостей, та чи буде це, знову ж таки питання. Як виявилося пізніше, грошей в України на погашення заборгованості та передоплату за російське «блакитне» паливо недостатньо, а без грошей Росія постачати газ не буде, тому до наступної зустрічі Україна та ЄС мають надати РФ гарантії, що кошти надійдуть.

Читайте також: Кремль тисне на «Газпром» через український борг

«В України просто фізично немає ресурсів, щоб забезпечити передоплату за постачання газу в листопаді-грудні. Ми домовилися за всіма умовами... Тепер питання в іншому - де буде брати гроші Україна, щоб забезпечити передоплату в листопаді і грудні», - зазначив голова російського Міненерго Олександр Новак, а також додав, що Єврокомісія повинна допомогти Україні сплатити поточні поставки газу.

Брак фінансового ресурсу підтвердив і український Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Для оплати поставок природного газу зараз у нас на рахунках 3,1 мільярда доларів. Для того, щоб відчувати себе фінансово комфортно, нам потрібна додаткова фінансова допомога. Джерела такої допомоги МВФ і ЄС. Я не можу розкривати деталі цих переговорів, але це ті джерела, на які ми розраховуємо. У поточних умовах ми самі не впораємося», - підкреслив він. При цьому пан Яценюк зауважив, що Україна готується до будь-якого «газового» сценарію і зиму переживе.

Нагадаємо, Київ покладає надії на збільшення реверсу газу з Європи, економію енергоресурсів і заміщення газу мазутом у разі, якщо поставки «блакитного» палива з РФ не відновляться. Примітно, у Росії стверджують, що у випадку аномально холодної зими Києву може не вистачити газу навіть за передоплатою. Зауважимо, за словами українських посадовців, наразі в сховищах країни 17 млрд кубометрів газу, для стабільного проходження опалювального сезону необхідно мінімум 20 млрд куб. м, у РФ планувалося докупити 5 млрд.

Окрім того Прем’єр-міністр додав, що Росія просто не хоче підписувати угоду. «Путін не хоче підписувати ніякої угоди і завдання Путіна – заморозити Україну» - наголосив він.

До речі, це цілком реально: якщо не повністю, то принаймні Донецьк і Луганськ. За словами глави уряду, без поставок російського газу Україна технічно не зможе забезпечити паливом ці міста у зимовий період.

Читайте також: Опалювальний сезон в Луганську ще може розпочатись?

Поміж тим, в Україні стартував опалювальний сезон. «Добро» на подачу тепла Міністерства дали регіонам 20 жовтня. Однак, рекомендували першочергово пустити теплоносій на об’єкти, для теплопостачання яких не використовується природний газ, а також в освітні, медичні та ряд інших закладів соціальної сфери, які обладнані автономними системами опалення. Починаючи з наступного дня, про старт опалювального сезону заявили у Харкові, Черкасах, Києві, Львові, тощо. У Мінрегіоні наголосили, що за дорученням Президента у всіх оселях українців стане тепло вже до кінця тижня.

«Комунальні служби вже почали відповідну роботу, і доручення Президента щодо забезпечення опалення в житлових будинках та об’єктах соцсфери не пізніше, ніж у п’ятницю поточного тижня, буде виконано вчасно» - констатував Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман.

Станом на п’ятницю, 24 жовтня, найбільш оперативно в опалювальний сезон увійшла лише Рівненська область. Там були стовідсотково забезпечені теплом заклади соціальної сфери та на 90% - житловий фонд. Житомирська та Миколаївська області повністю забезпечили опаленням лікувально-профілактичні заклади. Подача теплоносія школам та дошкільним навчальним закладам на Житомирщині складала 93,2 та 95,2% відповідно; на Миколаївщині – 95,8% та 98,4 відповідно. На завершальній стадії підключення опалення закладам соціальної сфери знаходилася Вінницька область.

У НАК «Нафтогазі» прозвітували, що забезпечили постачання природного газу до всіх без винятку регіонів України в необхідних для цього обсягах, та відразу виправдалися: «у зв’язку з технологічними та гідравлічними режимами тепломереж подача теплоносія до кожної окремої оселі вимагає певного проміжку часу, який за технологічними нормами може тривати від 3 до 8 днів».

Серед іншого зауважимо, на тижні відбулися деякі зміни у тарифній політиці держави. Зокрема, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прирівняла тарифи на електричну енергію для населення, яке споживає її для власних побутових потреб у квартирах, розташованих на цокольних поверхах багатоквартирних житлових будинків, до тарифів на електроенергію для населення, яке проживає в звичайних квартирах.

Окрім того, регулятор збільшив обсяги споживання електричної енергії до 5 тис. кВт•год (включно) за найменшим тарифом для населення, яке для обігріву використовує електроопалювальні установки. Для цієї категорії населення застосовується тариф на електроенергію - 23,7 коп. за 1 кВт•год (з ПДВ). Така норма діє в опалювальний період з 1 жовтня по 30 квітня (включно).

 
Коментарі (0)