ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїна візьме членство у Міжнародному агентстві з відновлюваних джерел енергії IRENA

Україна візьме членство у Міжнародному агентстві з відновлюваних джерел енергії IRENA

Завдяки членству в IRENA Україна зможе отримати фінансування на реалізацію «зелених» проектів

Завдяки членству в IRENA Україна зможе отримати фінансування на реалізацію «зелених» проектів

До Парламенту внесено законопроект щодо членства України у Міжнародному агентстві з відновлюваних джерел енергії IRENA.

Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу.

5 жовтня Президентом України Петром Порошенко внесено на розгляд ВРУ розроблений Держенергоефективності проект Закону України «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA)».

«Ціль IRENA – прискорити перехід країн світу до сталого використання відновлюваних джерел енергії. Тому для України, для якої питання енергонезалежності є пріоритетне, надзвичайно важливо стати членом цієї всесвітньої організації. Це унікальна нагода залучати кращий світовий досвід, технології та інвестиції у проекти «чистої» енергетики», - прокоментував ГоловаДерженергоефективності Сергій Савчук.

Членство України в IRENA – це, в першу чергу, можливість подавати заявки до абудабійськогофонду розвитку щодо фінансування «зелених» проектів. Фонд пропонує довгострокові пільгові кредити під 1-2% на період до 20 років. Наразі бюджет фонду складає 350 млн доларів.

Відзначимо, що приєднання України до IRENA дозволить:

- отримати допомогу IRENA щодо вдосконалення законодавчої бази, залучення інвестицій та нарощування потенціалу у відновлюваній енергетиці;

- надати додаткові гарантії потенційним іноземним інвесторам щодо вкладення коштів у «зелені» проекти в Україні;

- тісно співпрацювати з розвинутими країнами у цій сфері;

- отримати доступ до баз даних IRENA щодо новітніх технологій та розробок, кращих світових практик і головне - ефективних механізмів фінансування проектів з виробництва «чистої» енергії.

Довідково

У 2016 році вперше за роки незалежності розпочато процедуру приєднання України до IRENA. Так, на виконання Указу Президента України від 10 травня 2016 року №  200/2016Держенергоефективності направлено заявку щодо членства України в IRENA, щодо якої країни-члени IRENA не висловили жодних заперечень чи зауважень. Наступний крок – прийняття розробленогоДерженергоефективності законопроекту «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії «IRENA», який наразі вже подано на розгляд до ВРУ.

На даний час членами Агентства IRENA є 152 держави і ще 28 країн розпочали процес набуття приєднання до організації.

 

 
Коментарі (0)