ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїна за 5 років залучила у ВДЕ €3.3 млрд інвестицій

Україна за 5 років залучила у ВДЕ €3.3 млрд інвестицій

З 2014 року Україна отримала 3.3 мільярда євро інвестицій у сферу відновлюваної енергетики. Щоб виконати Енергетичну стратегію України, потрібно залучити до 2035 року ще 30 мільярдів євро

З 2014 року Україна отримала 3.3 мільярда євро інвестицій у сферу відновлюваної енергетики. Щоб виконати Енергетичну стратегію України, потрібно залучити до 2035 року ще 30 мільярдів євро.

Як повідомляє кореспондентка Громадського, про це на круглому столі «Інвестиційна привабливість балансування ВДЕ в Україні» повідомив радник Голови Держенергоефективності з питань міжнародного співробітництва Костянтин Гура.

«Звичайно, ми ще знаходимося на початку ринку балансування, але 3,3 мільярда — це прямі інвестиції, які надійшли до економіки держави. Україна взяла на себе дуже амбітні зобов’язання: виконання завдань Національного плану дій з відновлюваної енергетики, а також Енергетичної стратегії. Відповідно до неї ми повинні мати 25% енергії з відновлюваних джерел в енергобалансі до 35-го року. Усе це вимагає значних інвестицій — 30 млрд євро», — заявив Гура.

Серед потенційних напрямків залучення інвестицій експерт виділив:

будівництво об'єктів відновлюваної енергетики (СЕС, ВЕС, маліГЕС, біоТЕЦ, котельні на біомасі, біогазові установки та ін);

будівництво потужностей з виробництва обладнання для об'єктів відновлюваної енергетики; - будівництво заводів з виробництва твердих та рідких біопалив;

вирощування енергетичних культур.

Нагадаємо, що з 1 липня в Україні офіційно стартував другий етап переходу на новий ринок електроенергії. Згідно з новою моделлю,  електрику, вироблену «зеленими» електростанціями, викуповуватиме новостворена державна компанія під умовною назвою «гарантований покупець». При цьому платити за вироблену з альтернативних джерел енергію будуть за «зеленим» тарифом, який в Україні є одним з найвищих у Європі.

Зокрема, такий ринок передбачає запровадження нової моделі взаємовідносин між постачальниками та споживачами електроенергії: ліквідовується єдиний покупець та продавець електроенергії — Енергоринок. Натомість продавати електроенергію мають відповідно до двосторонніх угод між виробниками та постачальниками або споживачами. Також запроваджуються біржі з продажу електроенергії: ринок на добу наперед, ринок продажу електрики в межах доби, а також балансуючий ринок.

 

 
Коментарі (0)