ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїна зобов'язалася лібералізувати ринки газу та електроенергії

Україна зобов'язалася лібералізувати ринки газу та електроенергії

Кабінет міністрів України ухвалить "дорожню карту" поступової лібералізації ринків газу та електроенергії з чітким планом її реалізації, ідеться в оновленому меморандумі економічної та фінансової політики

 

Кабінет міністрів України ухвалить "дорожню карту" поступової лібералізації ринків газу та електроенергії з чітким планом її реалізації, ідеться в оновленому меморандумі економічної та фінансової політики країни за програмою розширеного фінансування (EFF) з Міжнародним валютним фондом.

Згідно з документом, опублікованим на сайті МВФ, український уряд задекларував прихильність реалізації своєчасної програми реформування енергетики для вирішення давніх структурних проблем в енергетичному секторі.

"Ми, як і раніше, твердо віддані реформам корпоративного управління в енергетиці, зокрема забезпеченню незалежної оцінки наглядової ради ОГТСУ ("Оператор ГТС України" - ІФ) за рік після її призначення. Ми також зобов'язуємося розпочати незалежне оцінювання наглядових рад "Нафтогазу" та "Укренерго" на початку 2024 року і завершити його до кінця жовтня 2024 року", - йдеться в матеріалах.

Потенційні заходи з проведення реформ включають поступове підвищення тарифів на газ і електроенергію з урахуванням нової методології тарифоутворення та соціальних чинників, забезпечення зовнішнього фінансування і надання прозорої та виключної прямої бюджетної підтримки енергетичним держпідприємствам. При цьому поступове підвищення тарифів має супроводжуватися одночасним виділенням адекватних і цілеспрямованих ресурсів для захисту вразливих домогосподарств.

Меморандум, крім того, передбачає фінансову та оперативну підготовку до сценарію нульового транзиту газу, коли термін дії відповідного контракту з російським "Газпромом" спливе наприкінці 2024 року.

"Зокрема, ми ухвалимо законопроєкт №6133, який передбачає особливий режим роботи ОГТСУ для скорочення його експлуатаційних витрат і технічного обслуговування для некритичних цілей транспортування газу", - уточнюється в документі.

Очікується також, що в період до кінця першого півріччя поточного року розпочнеться робота з перевірки заборгованості та фінансового стану компаній централізованого теплопостачання з аналізом причин накопичення боргів.

З оновленого меморандуму також випливає, що Фонд держмайна України вже в березні цього року має розробити зміни до законопроєкту про оцінку майна, а також представити "дорожню карту" імплементації міжнародних стандартів оцінки та створення реєстру оцінки фінансових активів.

 

 

 
Коментарі (0)