ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїна звільняється з «газової» клітки

Україна звільняється з «газової» клітки

Який результат тристоронніх «газових» переговорів, за якою ціною Україна платитиме за газ Росії та як можуть змінитися тарифи на «блакитне» паливо з новою коаліцією, – відповіді на питання шукайте у щотижневому огляді новин «України Комунальної».

Тристоронні газові перемовини між Україною, Росією та ЄС, які проводилися раундами з 2 травня 2014 року, нарешті досягли логічного завершення. Вночі з 30 на 31 жовтня у Брюсселі сторони підписали «зимовий» газовий пакет.

Зокрема, Росія, Україна і Єврокомісія підписали юридично зобов'язуючий тристоронній протокол, зафіксувавши домовленості щодо постачання в Україну російського газу протягом зимового сезону 2014-2015 років. Підписи під документом поставили Міністри енергетики РФ і України Олександр Новак і Юрій Продан і віце-президент Єврокомісії, відповідальний за енергетику, Гюнтер Еттінгер. Крім того, «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали доповнення до контракту, зафіксувавши умови поставок російського газу на період до кінця березня. Документ підписали глава «Газпрому» Олексій Міллер і глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв. «Сторони зобов'язуються повністю дотримуватися умови досягнутої угоди. Ніхто від перебоїв постачань газу не виграє. Необхідно поважати інтереси сторін», - сказав президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу на прес-конференції за підсумками тристоронніх газових переговорів.
 
За результатами переговорів, узгоджена ціна на газ для України - 378 дол. за тис. куб. м в четвертому кварталі 2014 року, 365 дол. за тис. куб. м в першому кварталі 2015 року. Також, у тристоронньому протоколі передбачена для «Нафтогазу» сплата 3,1 млрд дол. в рамках затвердженого графіка платежів, що означає повну оплату несплачених рахунків (розрахунок базується на ціні палива 268,5 дол. за тис. куб. м). Крім того, в протоколі знову наголошується, що борг має бути сплачений двома траншами до кінця року і факт його оплати є умовою поставок нових обсягів газу, які будуть оплачені на умовах попередньої оплати і без використання принципу «бери або плати».
 
«Вперше в історії ми підписали зобов'язуючий тристоронній протокол. Ми впевнені, що підпис Єврокомісії під цим протоколом буде гарантією його виконання», - сказав Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
 
 
Вже 31 жовтня Прем’єр Арсеній Яценюк доручив Міністерству фінансів, Національному банку і НАК «Нафтогаз України» розпочати процедуру оплати російського газу. «Доручаю Міністерству фінансів, Нацбанку і «Нафтогазу України» відповідно до підписаного тристороннього протоколу між Україною, ЄС і нашими сусідами розпочати процедуру фінансової оплати в рамках даного протоколу. Як для оплати отриманого газу, так і здійснення оплати для додаткової закачки природного газу до кінця року», - сказав пан Яценюк.
 
Окрім вирішення газового питання, тиждень, що минає, відзначився для українців підрахунком голосів після позачергових виборів Верховної Ради VIII скликання, що відбулися у неділю 26 жовтня. Станом на 31 жовтня, після оброблення ЦВК 99,72% протоколів, виявилося що в парламент, проходять шість партій.
 
Лідером голосування став «Народний фронт», за який проголосували 22,16% виборців. «Блок Петра Порошенка» отримує 21,83%, «Об'єднання «Самопоміч» - 10,98%.
 
Ще раніше «Блок Петра Порошенка» запропонував «Самопомочі» та «Народному фронту» сформувати коаліцію. 29 жовтня президентська партія оприлюднила проект коаліційної угоди. У документі зазначається на необхідності продиференціювати оптові ціни на газ для всіх категорій споживачів.
 
«Ліквідація багаторівневої тарифної системи – скасування з 1 травня 2015 року диференціації оптових цін на газ для населення, підприємств теплокомуненерго та комерційних споживачів. Кінцеві роздрібні ціни на природний газ для населення та тарифи на тепло будуть поетапно приведені до економічно-обґрунтованого рівня у відповідності до зобов’язань перед МВФ, при цьому буде здійснений перехід до адресних дотацій соціально-вразливим верствам населення, розмір та механізм адміністрування яких повинен визначатися на місцевому рівні. Ліквідація перехресного субсидування в електроенергетиці шляхом відміни пільгових тарифів для окремих галузей промисловості та встановлення тарифів для всіх споживачів на економічно-обґрунтованому рівні», – йдеться в тексті проекту коаліційної угоди.
 
Зазначимо, партія «Блок Петра Порошенка» оприлюднила проект коаліційної угоди обсягом в 48 сторінок і передала його політсилам «Народний фронт» і «Об’єднання „Самопоміч“». Зокрема, документ передбачає ряд реформ, серед яких – енергетична, житлово-комунальна та транспортна.
 
У тексті угоди йдеться про необхідність залучення приватних інвестицій в енергетичну галузь, приближення енергетичного законодавства до європейських стандартів, проведення комплексної реорганізації НАК «Нафтогаз України» та ін.
 
Зазначимо, «Народний фронт» оприлюднив проект коаліційної угоди обсягом в 2,5 сторінки. У документі партія найбільше акцентує на необхідності проведення політики євроінтеграції. Окрім того, «Народний фронт» пропонує новій Раді звернути увагу на ряд законів та законопроектів, серед яких Закон «Про житлово-комунальні послуги», проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення дисципліни газопостачання у період обмеження/припинення газопостачання на територію України».
 
Коментарі (0)