ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГУкраїнці бояться житлових подарунків

Українці бояться житлових подарунків

Програма здешевлення іпотечних кредитів, яка стартувала в Україні у травні, гальмується через недовіру українців до держави і забудовників.

Програма здешевлення іпотечних кредитів, яка стартувала в Україні у травні, гальмується через недовіру українців до держави і забудовників.

Про це в ході круглого столу заявив голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов.
 
«Банк зіткнувся з тим, що потенційні позичальники не хочуть брати кредит, оскільки не довіряють забудовникові, що їхнє житло буде здано в строк, і не довіряють державі, що вона компенсує обіцяні 13% з 16% річних» - пояснив він.
 
За словами голови Ощадбанку, нинішня постанова дійсно не гарантує, що держава буде компенсувати частину кредитної ставки на весь період кредитування - 15 років.
 
«З цього приводу ми внесли проект закону. Зараз він знаходиться в парламенті. Там законодавчо прописано, що Міністерство фінансів закладає в бюджет захищену статтю за фактом виданих кредитів», - додав він.
 
За словами Подрєзова, держбанк поки що видав п`ять іпотечних кредитів за програмою «Доступне житло».
 
«П`ять кредитів вже видано. Три знаходиться на розгляді. До 300-400 заявок знаходяться в різних регіонах», - заявив він.
 
Нагадаємо, програма здешевлення іпотеки була затверджена Кабміном 3 травня. За планами, за даною програмою в цьому році буде видано 30 тис. кредитів. Всього ж влада оцінює кількість сімей, які потребують нових квартир, в 1 мільйон.
 
У проекті поки що беруть участь чотири банки - Ощадбанк, Укргазбанк, Брокбізнесбанк і банк «Фінанси та Кредит». Іпотечні позики видаються під 16% річних на термін до 15 років, але 13% з цієї ставки компенсуються державою.
 
Джерело: lb.ua
 
Коментарі (0)