ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнці будуть отримувати нові платіжки за ЖКП

Українці будуть отримувати нові платіжки за ЖКП

В Україні розробили нові комунальні квитанції. Новий зовнішній вигляд і наповнення отримають платіжки за тепло, гарячу воду, послуги централізованого водопостачання та водовідведення

 

В Україні розробили нові комунальні квитанції. Новий зовнішній вигляд і наповнення отримають платіжки за тепло, гарячу воду, послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Відповідний проект наказу оприлюднили в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України повідомляє портал UBR.uа. Коли документ пройде громадські слухання і буде прийнятий, після його публікації він відразу ж почне працювати.

Оновлений вигляд платіжок, де крім стандартної плати за послугу, буде містити наступні розділи:

Внески по:

установці;

обслуговування;

заміні вузлів комерційного обліку.

Плату за абонентське обслуговування.

Плату за обслуговування внутрішньобудинкових систем.

Пеню за несвоєчасну оплату.

«Абонплата буде нараховуватися в тому випадку, якщо між постачальником і споживачем укладено індивідуальний договір. Фактично це оплата за рахунок мешканців змісту всієї абонентської служби поставляє компанії, покликаної спілкуватися з величезною кількістю людей, з якими будуть укладені індивідуальні договори », - розповів голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Через нові розділи в квитанції, платіжка матиме вельми поважний вигляд. На думку експертів, така «простирадло» може шокувати громадян і спонукати їх і зовсім перестати платити за комунальні послуги.

Наказ про уніфікацію всіх платіжок потрібен був після того, як вступив в силу закон «Про житлово-комунального господарства», а до цього - закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Зокрема, статтею 8 зазначеного закону передбачено основні вимоги до формування рахунків на оплату комунальних послуг та надання облікової інформації про споживання.
 
Відповідно до закону «Про комерційний облік ...», всі будівлі повинні бути оснащені лічильниками (вузлами комерційного обліку) опалення, гарячого та холодного водопостачання. Оснащення будинків лічильниками забезпечується оператором зовнішніх інженерних мереж, з подальшою сплатою споживачами внеску за їх установку.
 
До прийняття зазначеного закону, споживачі і так мали право за бажанням скинутися з сусідами і придбати будинковий лічильник, але раніше, це не було обов'язком Закон передбачає, що розмір внесків за встановлення комерційних (будинкових) вузлів обліку буде визначатися окремо для кожного будинку.
 
Крім витрат на установку будинкових лічильників, споживачам доведеться платити і внески на їх обслуговування і заміну.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
03 Липня 2019 p. 07:58
Зміна вигляду платіжок майже завжди супроводжується приписуванням штучних боргів.-------------- Президенти міняються , а шахрайства залишаються ті самі.