ГоловнаПублікаціїБудівництвоУкраїнці готові боротися з будівельним свавіллям, - опитування

Українці готові боротися з будівельним свавіллям, - опитування

Українські населені пункти поступово позбавляють зеленних зон відпочинку і пляжів. Парків та скверів все менше, а офісних будівель і елітних багатоповерхових будинків - все більше.
Законність такої забудови під сумнів ставлять всі, у тому числі, і Генеральна прокуратура. Зокрема, стурбованість з приводу забудови узбережжя Азовського і Чорного морів, що набрала обертів, а також інших природоохоронних територій у квітні висловив Генеральний прокурор Віктор Пшонка.
 
Тоді він заявив, що українське законодавство забороняє будувати будь-які споруди (окрім гідротехнічних) у прибережних зонах, а громадяни повинні мати вільний доступ до пляжів. При цьому, пан Пшонка впевнений, що, прикриваючись браком коштів, органи місцевого самоврядування не вживають заходів щодо встановлення на місцевості меж водоохоронних зон і прибережних захисних смуг.
 
Згідно з даними прокуратури, у травні були очищені від незаконних споруд Білосарайська коса (Азовське узбережжя), пляжі Феодосії, Алушти, Судака (Чорноморське узбережжя).
 
Втім, населені пункти також поступово обростають будівництвами, початок яких суперечить чинному законодавству. Наприклад, стала вже знаменитою забудова столичного житлового комплексу біля національного заповідника «Софія Київська», і це випадок до сих пір не отримав судового дозволу. Судові тяжби тривають з 2007 року, що не завадило забудовнику - компанії ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» - звести 8 поверхів будівлі. Таких об'єктів в Україні багато, разом з тим, адекватних механізмів реагування поки немає.
 
Ситуація також ускладнюється тим, що багато населених пунктів досі не мають погоджених генеральних планів. За даними Міністерства регіонального будівництва, розвитку і ЖКГ, за I півріччя поточного року було розроблено та затверджено 41 план зонування територій та 605 детальних планів територій. При цьому, лише 60% населених пунктів мають генплани. Крім того, слід зазначити, що нещодавно Президент Віктор Янукович повернув для повторного розгляду парламентом закон, яким пропонувалося внести зміни в заключні положення профільного закону «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок.
 
Тим часом, поки влада намагається законодавчо врегулювати питання, пов'язані з будівництвом, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів, наскільки вони готові протестувати проти незаконної забудови їхніх міст. Згідно з результатами опитування на веб-сайті інформаційного агентства, більшість респондентів - 63% - готові брати участь у мітингах, оскільки зелених зон відпочинку в їхніх містах практично не залишилося. Втім, 18% опитаних вважають, що участь в акціях протесту не дасть жодних результатів. Ще 15% проголосували відзначають, що готові публічно протестувати проти незаконних будівництв, проте не мають часу для участі у подібних заходах. Байдужими до питання незаконної забудови міст залишилися всього 4% респондентів.
 
Більшість читачів, що відповідали на запитання редакції на офіційній сторінці «України Комунальної» у Facebook, впевнені, що участь у мітингах безглуздо - такої позиції дотримуються 46,1% опитаних. Практично стільки ж респондентів (38,5%) готові мітингувати, проте посилаються на брак вільного часу. І лише 15,4% беруть участь в опитуванні виявили готовність протестувати проти незаконних будівництв в їх місті. 
 
Коментарі (0)