ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаУкраїнці готові перейти на «нічні» тарифи на світло – опитування

Українці готові перейти на «нічні» тарифи на світло – опитування

Більшість українців готові перейти на «нічні» тарифи на електроенергію. Однак, громадяни зазначають, що держава за власний кошт повинна встановити квартирні засоби обліку використання електроенергії.

Міжнародний валютний фонд готовий надати Україні кредит, однак лише за умови проведення ряду реформ та приведення тарифів на ЖКП до економічно обґрунтованого рівня. Зокрема підвищення стосується і електроенергії,  яку українцям вирішили надавати за новими тарифами.

Так, 26 лютого Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила підвищення тарифів на електроенергію для населення, яке проходитиме у 5 етапів: з 1 квітня 2015 року, з 1 вересня 2015 року, з 1 березня 2016 року, з 1 вересня 2016 року і з 1 березня 2017 року. Тож, до квітня 2017 року тарифи мають зрости в 3,5 рази, досягнувши середньозваженого рівня 122,83 коп. за кВ-год, при сьогоднішній ціні 35,58 коп. за кВ-год.

Та громадян поспішили заспокоїти та запропонувати, так би мовити, «панацею» від дорогого світла. Нацкомісія вирішила знизити «електричний» тариф. Та діє 50% знижка лише вночі – з 23:00 до 7:00. У регуляторі таким чином намагаються досягнути зниження пікового споживання електроенергії вранці та ввечері.

«Це забезпечить зниження обсягів споживання електричної енергії у пікові періоди та надасть можливість вирівняти графік навантажень об’єднаної енергетичної системи України», - заявив в.о. Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк.

Крім цього, чиновник запевняє, що використання «нічних» тарифів допоможе стабілізувати навантаження енергосистеми країни. У НКРЕКП заявляють, що використання електроенергії в нічний час українцям лише на руку, а й на кишеню.

Читайте також: Міненерго назвало ціну електроенергії для Криму

«Прийняте рішення стимулюватиме населення застосовувати облік споживання електричної енергії за періодами часу та використовувати електроенергію за зниженим тарифом у нічний період, що у свою чергу приведе до економії коштів населення», - зауважив пан Вовк.

Тож, «Україна Комунальна» вирішила запитати своїх читачів, чи будуть вони переходити на «нічні» тарифи на електроенергію?

Опитування проходило з 2 по 9 березня на електронних сторінках ІА «України Комунальної».

Згідно з результатами опитування, більшість опитаних готові перейти на «нічні» тарифи на світло: 49% респондентів будуть користуватися електрикою в нічний час, однак, за умови встановлення засобів обліку споживання електроенергії за рахунок держави. Ще 12% читачів також підтвердили перехід на використання світла вночі, адже вважають, що такі заходи суттєво скоротять споживання електрики в країні. Проте, є і ті хто проти переходу на «нічні» тарифи. Зокрема, 25% опитаних відмовляються переходити на нові тарифи в нічний час, посилаючись на відсутність у квартирах двоставкових лічильників. 9% також не користуватимуться електроенергією вночі, адже не вважають економію тим фактором, заради якого потрібно змінювати свій спосіб життя. І лише 4% опитаних «денні» тарифи влаштовують.

 
Коментарі (2)
Sergiy
10 Березня 2015 p. 08:57
Так чи інакше за все платить споживач.Отже регулятор агітуючи за двохзонний облік ,мав би до підвищенного тарифу включити інвестскладову на встановлення такого обліку. А потім повернути витрачені кошти із економії коштів у споживача(ЕСКО).Але підвищений тариф має діяти тільки після встановлення такоко обліку,а не за одну добу перехід до нових тарифів. Тоді буде стимул , а не говорильня про енергонезалежність і турботи про споживача(населення).
Коля Пухов
10 Березня 2015 p. 22:22
В 1992 році купонокарбованець прирівнювався до радянського рубля, і квартплата була всього 14 (чотирнадцять) купонокарбованців. А в 1996 році квартплата вже стала декілька мільйонів купонокарбованців. Швидкість знецінення гривні зараз майже така ж , як і купонокарбованця на початку 90-х. --------------------------------------------------------------------------------------------------------Підвищення цін -- це знецінення грошей. А знецінення грошей -- це наглий грабунок громадян державою, оскільки вона друкує гроші. Під словом "держава" тут мається на увазі її керманичі. Сьогодні ви за певну суму національних грошей можете купити певну кількість товару або послуг, завтра за ту саму суму грошей -- купити можете вже менше, післязавтра за цю ж суму -- ще менше і т.д. Знецінення гривні автоматично підвищує ціну грошей тих країн, де не було знецінення. Держсекретар США Керрі - "Слава Україні!". Зараз курс: один долар--тридцять гривень. Чому б не слава?