ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаУкраїнці не бачать результатів роботи держпрограм з енергоефективності – опитування

Українці не бачать результатів роботи держпрограм з енергоефективності – опитування

Україна прямує до енергетичної незалежності та скорочення споживання енергоресурсів. В країні, за словами чиновників, та набирають популярності держпрограми з енергоефективності. Однак, українці результатів таких ініціатив не помічають

Українські чиновники наввипередки повідомляють про позитивні зрушення у сфері енергоефективності. Це за їх словами, є результатом державних програм підтримки енергоефективності.

Зокрема, згідно з даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, в період з 3 по 17 серпня, громадянам було надано  кредитів на суму 71,2 млн грн.

«Загалом, з моменту реалізації програми стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів видано кредитів на загальну суму 321,3 млн гривень», – йдеться в повідомленні.

Крім того, не збавляють центральні органи влади темпів щодо активного залучення регіонів до державних програм з енергоефективності. Це стосується співфінансування органами місцевої влади енергофективних заходів в регіонах, що на думку чиновників значно збільшить кількість учасників таких програм. Про це заявив голова Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження Сергів Савчук.

«Сьогодні ми закликаємо усі регіони країни долучитися до ініціатив Уряду у сфері енергозбереження та розробити регіональні і місцеві програми з енергоефективності. Адже залучення місцевих та регіональних бюджетів до співфінансування заходів з енергоефективності в кілька разів збільшує кількість учасників програми», - зазначив чиновник.

Крім того, очільник Держенергоефективності наголосив, що мери міст зацікавлені в реалізації таких програм. Наразі підписано вже 21 Меморандум про намір місцевої влади відшкодовувати частину відсоткової ставки за кредитами на утеплення житла для населення.

«Темпи реалізації програми вражають. Зокрема, у травні видано кредитів на «негазові» котли та енергоефективні матеріали на суму 20 млн. грн., у червні – вже на 60 млн. грн., у липні – на 120 млн. грн» - зазначив він.

Популярність програми з енергоефективності Сергій Савчук пояснює вигідними умовами кредитування: «Середній дохід позичальника від 3 до 3,5 тисяч грн., а місячний платіж за кредитом складає 500 грн. Тому ми впевнено можемо стверджувати, що наша програма загальнонаціональна і до участі у ній залучаються широкі верстви населення, у тому числі малозабезпечені мешканці».

Читайте також: Мінрегіон назвав два способи зменшення рахунків за ЖКП

Крім того, на енергоефективність та розвиток міської інфраструктури уряд отримає 732 млн дол від Світового банку, котрі і будуть спрямовані на інвестиційні проекти.

Однак, українці не ймуть віри в успіх програм з енергоефективності, про який говорять можновладці.

Тож, «Україна Комунальна» вирішила запитати у своїх читачів: «Якої вони думки про державні програми з енергоефективності?».

Відповідне опитування проходило в період з 17 по 24 серпня на електронних шпальтах «України Комунальної»

І ось які результати ми отримали: більшість опитаних громадян – 90%, не вірять у реальну допомогу та успішну реалізація програм з енергоефективності від держави:

47% респондентів зазначили, що програми створені лише для відмивання грошей;

30% опитаних заявили, що програми працюють лише зі слів чиновників;

13% відмітили неефективність програм без модернізації комунальної інфраструктури.

Ще 5% опитаних читачів наголосили на тому, що ініціатива хороша, однак забирає багато часу і сил при оформленні. 4% проголосували за варіант «Доступні не кожному». І лише 1% респондентів заявили, що програми з енергоефективності працюють злагоджено і полегшують участь населення в утепленні житла.

 
Коментарі (0)