ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці не платять за ЖКП через зависокі тарифи – опитування

Українці не платять за ЖКП через зависокі тарифи – опитування

Більше половини українців не можуть вчасно розрахуватися за надані ЖКП через занадто високі тарифи. Принаймні, такими виявилися результати опитування, що проходило на сайті «У.К.».

Україна взяла курс на приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня, що спричинило стрімкий ріст цін на енергоносії, що триває. 

Наприклад, з 1 вересня 2015 року в країні знову підвищать тарифи на електроенергію для населення. Це буде вже друге зростання цін цього року. Загалом до березня 2017 року, світло подорожчає в 3,5 рази. 
 
Примітно, вже до кінця 2015 року тарифи на газ для населення зростуть майже вчетверо – на 280%, а на теплопостачання в півтора разу – на 66%. Такі цифри раніше озвучила голова Нацбанку Валерія Гонтарева і уточнила, що підвищення комунальних тарифів Україна вже узгодила із Міжнародним валютним фондом, аби отримати додаткові 17,5 млрд дол. кредиту.
 
За прогнозами заступника Міністра фінансів Артем Шевальов, тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні досягнуть ринкового рівня лише через два роки – у квітні 2017. 
 
«Є дві частини цього підвищення (тарифів на ЖКП, - ред.). Це лише перший крок. Наступний буде в квітні 2016 році. Потім третя хвиля в квітні 2017 року, коли тарифи зрівняються з ринковим рівнем», - заявив замміністра.
 
При цьому, експерти б’ють на сполох: через зависокі тарифи половина киян припинить платити за «комуналку» вже на початку лютого 2016 року. Адже на оплату ЖКП жителям столиці доведеться віддавати в середньому 50% свого доходу. Такої думки притримується директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.
 
«Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у своїх читачів, що перешкоджає їм своєчасно сплачувати рахунки за послуги ЖКГ?
 
 
Відповідне опитування проходило на електронних шпальтах видання з 10 по 17 серпня.
 
За його результатами виявилося, що більше половини респондентів (53%) не платять за «комуналку» вчасно через занадто високі тарифи; 6% голосувальників – через регулярне підвищення квартирної плати. Також, 9% користувачів порталу «У.К.» заважає вчасно платити за ЖКП низька якість послуг або повна їх відсутність;  1% респондентів – недотримання виконавцями термінів з вивезення сміття; 4% голосувальників – бездіяльність ЖЕКу. 4% читачів не вважають за потрібне платити за комунальні послуги. 23% людей, що взяли участь в опитуванні, відзначили, що їм ніщо не заважає розраховуватися за ЖКП.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
23 Серпня 2015 p. 21:32
На днях українці отримали із собесів повідомлення про призначення субсидій приблизно такого змісту: "Поздоровляєм Вас, шановний добродію! Уряд України невтомно піклується про Вас, як і про усіх малозабезпечених, і надає Вам субсидію на ЖКП. Сума призначеної Вам субсидії: ноль грн. 0 коп.".