ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГВ Україні існують підстави для зниження тарифів на газ

В Україні існують підстави для зниження тарифів на газ

Робоча група Верховної Ради заявляє, що тарифи на газ для населення можна знизити на 10%. Однак, навіть ця цифра не є межею здешевлення «блакитного» палива для громадян.

В Україні є підстави для зниження тарифів на природний газ для населення. Таких висновків дійшли експерти Робочої групи Верховної Ради. Після чого відповідну рекомендацію було надано Кабінету Міністрів та Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Про це заявила голова Робочої групи Альона Бабак, передає «УНН».

«Є підстави зменшити тарифи щонайменше на 10%», - заявила чиновниця.

Крім цього, вона зазначила, що враховуючи прогноз Кабінету Міністрів щодо зниження споживання природного газу населенням на 0,5 млрд кубометрів (з 14,5 млрд куб. м до 14) та зниження Нацкомісією нормативів споживання газу громадянами, які не мають приладів обліку, робоча група розрахувала, що це дозволить зменшити споживання імпортного газу населенням на 1 млрд куб. м.

«Наша головна рекомендація, ... щоб Кабінет міністрів запровадив практику звітування по фактичному балансу газу, надходженню і розподілу газу в Україні. Такої практики немає. Ми завжди маємо якийсь прогнозний показник, фактичних даних немає», - заявила голова Робочої групи Верховної Ради.

Крім цього, пані Бабак заявила, що за її інформацією Прем’єр-міністр взяв до уваги рекомендації експертів Робочої групи та віддав доручення Міненерго, «Нафтогазу», НКРЕКП розробити порядок надання інформації для розрахунку тарифу на житлово-комунальні послуги. Адже, за словами чиновниці, населення, згідно з розрахунками Нацкомісії, використає 12,8 млрд куб. м газу українського видобутку. Однак, різні відомства надають різні дані щодо залишків «блакитного» палива у ПСГ.

Читайте також: Україна «провалила» завдання з економії газу

В свої чергу екс-Міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, спільно з ГО «Публічний аудит», заявляють, що НАК «Нафтогаз» сфальсифікував у минулому році офіційні дані шодо обсягу витраченого на потреби населення у 2013 році газу та завищив показники  на 7,56 млрд куб. м. Після чого експерт разом з громадською організацією звернулися до генпрокурора з вимогою про реєстрацію кримінального провадження та притягнення до відповідальності посадових осіб НАКу за підробку офіційних звітів 2014 року.

«Тому наступний крок – ми чекаємо на перегляд тарифів. Нацкомісія, що здійснює регулювання у справах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), має всі підстави запустити процедуру перегляду тарифів, бо відкрилися нові обставини недостовірної інформації щодо балансів газу та фактичної собівартості окремих позицій», – заявив Олексій Кучеренко.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Робоча група Комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Верховної Ради оприлюднила звіт щодо обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
04 Червня 2015 p. 21:24
Думаю, якесь копійчане зниження цін і тарифів можливе, адже зараз Україна отримала нові валютні кредити. За рахунок цього начебто затрималося знецінення гривні. Але це нагадує ін"єкцію для наркомана. Думаю, через два-три місяці ця валютна ін"єкція повністю розсосеться і гривня знову почне падать, а отже, тарифи і ціни -- зростати.