ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці не вірять у підвищення якості надання ЖКП – опитування

Українці не вірять у підвищення якості надання ЖКП – опитування

Якість надання житлово-комунальних послуг не приблизиться до європейського рівня навіть після підвищення тарифів. Українці переконані, що зростати будуть лише ціни на ЖКУ.

Одразу після підписання Президентом Петром Порошенко Угоди про асоціацію з ЄС 27 червня, українців очікувало «навантаження» новими тарифами на ЖКП. 

З липня в середньому на 40% зросла плата за опалення і гарячу воду, на 50% - за холодне водопостачання та водовідведення, тарифи на електроенергію, в залежності від обсягу споживання, підвищилися на 10-40%.
 
Зрозуміло, це не останнє збільшення вартості комунальних послуг для українських споживачів. У наступному році влада обіцяла зростання тарифів на 30-40%. В уряді пояснюють, заходи вживаються у зв'язку з євроінтеграційними тенденціями, вимогами МВФ і збитковим станом галузі.
 
Того ж часу, з 1 липня набула чинності Постанова Кабінету Міністрів від 5 квітня 2014 №83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги», якою передбачено  надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг (централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води та газопостачання).
 
Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги з газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.
 
«При призначенні компенсації не враховується майновий стан сім’ї, як це здійснюється при призначенні житлової субсидії. Натомість застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія. Компенсація призначається виходячи з середніх обсягів споживання послуг за попередній період і не перераховується відповідно до фактично спожитих обсягів послуг» - наголошується у повідомленні Мінрегіону.
А також додається, що право на отримання компенсації мають сім’ї, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї - близько 1190 гривень на 1 особу.
 
До речі, як саме отримати компенсацію на ЖКП – читайте тут.
 
В свою чергу, поряд з ростом цін на «комуналку», українські чиновники обіцяють підвищення рівня якості надання житлово-комунальних послуг. Зокрема, про це заявив мер Києва Віталій Кличко
 
«Україна Комунальна» поцікавилась у своїх читачів, чи буде в перспективі якість ЖКП відповідати євростандартам. Відповідне опитування проходило на шпальтах інформаційного агенства та у мережі Facebook у період з 30 червня до 7 липня.
 
За його результатами виявилося, що 58% читачів не вірять, що зміниться щось, окрім зростання цін. 28% голосувальників переконані, що надання ЖКП буде тільки погіршуватися, тому що комунальники наживаються на споживачах. 10% користувачів порталу вбачать підвищенні якості надання ЖКП лише у приватизації галузі. 5% респондентів дотримуються думки, що якість послуг буде підвищуватися, оскільки в тарифах буде інвестскладова.
 
Коментарі (0)