ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці не знають з яких послуг формується квартирна плата

Українці не знають з яких послуг формується квартирна плата

В Україні продовжується підвищення тарифів до економічно-обгрунтованого рівня. Втім, при всьому невдоволенні, більшість українців не знають, за які саме послуги вони сплачують щомісяця, і які ЖКП мають надаватись їм обов'язково.

Уряд вирахував середню платіжку за «комуналку» для українців. Згідно з повідомленням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ сума в квитанції коливаються від 927 грн до 2242 грн в залежності від кількості кімнат в квартирі. Адже, плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири.

Поміж тим, у Міністерстві зазначили, що вартість ЖКП складає приблизно 18% від середньої зарплати українців. При цьому, заборгованість за «комуналку» населення таном на 1 січня 2016 року становить 10,98 млрд грн.

Втім, якість наданих житлово-комунальних послуг, за які сплачує населення, не завжди задовільна. Наприклад, у столиці Київська міська державна адміністрація визнала, що втратила контроль над якістю надання  ЖКП.

«У діючому законодавстві система контролю (за якістю надання житлово-комунальних послуг – ред.) відступає усе далі і далі в тінь. Фактичних важелів впливу на надавача послуг у галузі ЖКГ у місцевої влади наразі немає» - зазначив заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства Київської міської державної адміністрації Іван Пастухов.

Втім, не зважаючи на неякісну «комуналку» в уряді вважають, що потепління надворі є передумовою для подальшого зниження споживання газу в країні.

«Зараз ми проводимо калькуляцію по обсягах споживання газу. Тому що січень місяць був дуже холодний, грудень був теплий, і зараз ви бачите, що ситуація також по температурі в принципі сприятлива для зменшення споживання природного газу. Ми пройдемося повністю по всіх областях і по всім категоріях споживачів для того, щоб визначитися, чи необхідно добавляти, чи ми вкладемося в соціальну норму 1200 кубічних метрів газу», - сказав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

При цьому, українцям не варто забувати, що додаткове фінансове навантаження кварплата отримає вже з весни. Адже з березня в Україні підвищуються тарифи на електроенергію.

Читайте також: «Комуналка» «з’їдає» половину бюджету українських родин – опитування

Зважаючи на те, що якість надання житлово-комунальних послуг залишає бажати кращого, втім на сумі до сплати в платіжках це не відображається.

Тож, «Україна Комунальна» вирішила поцікавитись у своїх читачів: «Чи знають вони, з яких послуг формується квартирна плата?»

Відповідне опитування проводилось в період з 15 по 22 лютого.

Згідно з результатами, 40% респондентів заявили, що не впевнені у тому, що знають всі складові, які входять до квартплати. Ще 34% зазначили, що не мають уявлення щодо того, з яких послуг формується квартирна плата. При цьому, 21% опитаних заявили, що знають всі послуги, які входять до квартирної плати і 3% зазначили, що їм це не цікаво.

Бажаєте уставити в будинку натяжні стелі? Чудова ідея. Для здійснення даного завдання допоможе компанія, яка знаходиться в Івано-Франківську. Натяжні стелі проводиться по власно розробленою технологією. Більш детально ознайомитися з інформацією можна на сайті 5plus.if.ua.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Лютого 2016 p. 17:40
Багато публікацій цього сайту містять майже неприховану агітацію укладати договори з державними юридичними особами. Наприклад, стосовно надання комунальних послуг. То мабуть кожному треба наперед знати , чого варті такі договори. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------По-перше, Договір між двома сторонами напрацьовується спільно цими сторонами, а не пред"являється у готовому вигляді однією стороною іншій, як ультиматум. По-друге: у Договорі обов"язково повинний бути пункт про те, що якщо надавач компослуги зазначить у платіжці, що споживач має борг, а споживач доведе, що цього боргу не має, то надавач повинен оплатити споживачу усі витрати, пов"язані з доведенням відсутності боргу (витрачений час, оплата проїзду, ксерокопіювання, поштові витрати і т.д.) та компенсувати моральну шкоду. Неправдиве повідомлення про борг є не чим іншим, як спробою обікрасти споживача, але комунальники чомусь вважають , що за цю спробу для них не існує відповідальності. По-третє,кожна держустанова (юридична особа) регулярно проходить процедуру так званої "ліквідації" -- після переобліку держустанова змінює код ЄДРПОУ. При цьому всі укладені договори з "ліквідованою" держустановою стають не дійсними. Тобто, таке законодавчо закріплене шахрайство, як "ліквідація" держустанови , швидко зробить ваш договір пустим папірцем , якщо держустанові стане не вигідно його виконувати.