ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2024-2025Українці почали обігріватися за допомогою соломи

Українці почали обігріватися за допомогою соломи

Україна намагається обігріватися без газу: у Хмельницькій області відкрито першу котельню, яка працює на солом’яних пелетах.

В Кам’янці-Подільському відкрили першу котельню, що працює на солом’яних пелетах. Про це заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час відкриття. 

«Цього року, мабуть вперше за часи незалежності, Урядом прийнято низку рішень, які дали зелене світло для реалізації проектів з заміщення газу. В найближчій перспективі наше головне завдання стимулювати подальший розвиток цього сектору та не заважати інвесторам», - зазначив пан Савчук.
 
В котельні виключно на твердих видах палива, зокрема на солом’яних пелетах, працює два котли тепловою потужністю по 0,7 МВт. На сьогодні вона обігріває корпуси міської лікарні, міську поліклініку, водолікарню, а також медичне  училище.  До кінця цього року у місті планують відкрити ще дві такі котельні.
 
При цьому, інвестор обіцяє реалізувати тепло суб’єктам комунальної власності Кам’янця зі знижкою 10% відносно існуючих тарифів, що дозволить місту економити близько 20 млн грн в рік.
 
«Агентство зі свого боку також не буде стояти на місці: будемо запускати нові доступні і прозорі механізми державної підтримки та усувати адміністративні бар’єри. Це дає впевненість, що до 2020 року ми зможемо зменшити споживання газу на 7-8 млрд куб. м», – підсумував Голова Держенергоефективності.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україні для впровадження відновлюваних джерел енергії потрібно 300 млрд дол. до 2021 року, отримані як від власних, так і від іноземних інвесторів.
 
Коментарі (0)