ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГУкраїнці готові до комунального подорожчання - опитування

Українці готові до комунального подорожчання - опитування

Українців і лякають, і заспокоюють з приводу підвищення тарифів на газ. Однак, багато споживачів уже знають чого очікувати.

Питання щодо тарифів на газ для населення стає все більш актуальним. Уряд розглядає питання зростання цін на блакитне паливо для споживачів, шукаючи компроміс  у вирішенні питання збитковості НАК «Нафтогаз України», заради відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом та у разі необхідності впровадження євростандартів в українську енергетику.

Влада неодноразово заявляла про відсутність намірів підвищувати ціну природного газу для населення у найближчий опалювальний сезон. Водночас, в уряді шукають таку модель фомування нових тарифів, яка дозволить, не зачіпаючи соціально незахищені верстви населення, поліпшити фінансовий стан галузі.

Експерти, у свою чергу, пророкують неминучість цього процесу, мовляв, неможливо постійно відтягувати підняття тарифів на газ. Енергозберігаючі технології потребують колосальних коштів та їх окупність складе десятки років. Водночас, теплоенергетичні компанії не можуть дозволити собі це в умовах постійного дефіциту бюджету підприємств, що виникає унаслідок дії економічно-необгрунтованих тарифів. Втім, українці досі в омані.

«Україна Комунальна» вирішила запитати своїх читачів «Чи вірите Ви, що влада не підвищить тарифи на природний газ?». Опитування проводилось на електронних шпальтах інформаційного агентства та на офіційній сторінці «У.К.» у Facebook з 11 до 17 жовтня.

Так, за результатами опитування,  більшість респондентів 78% впевнені, що скільки б не довелося гальмувати процес, все одно закінчиться підвищенням тарифів. 13% опитуваних висловлюють протилежну думку: підвищення тарифів на газ для населення стримають, адже наступні президентські вибори не за горами. 6% вважає, що тарифи піднімуть за умови, якщо на цьому наполягатиме Європейський Союз. І тільки 3% опитуваних українців сподіваються, що газ подорожчає виключно для промислових підприємств.  

Читачі, які відповідали на питання на сторінці Facebook дотримуються схожої думки. Зокрема, 70% не сумнівається у підвищенні енергетичних тарифів. 20% допускають подорожчання у разі впливу ЄС. І лиш 10% сподіваються на стабільність цін напередодні президентських перегонів.

 
Коментарі (1)
Sergiy
19 Листопада 2013 p. 12:12
Зробіть будь ласка окреме опитування.1.Чи обладнане ваше помешкання приладом обліку газу? 2.На скільки в відсотках зменшилася плата за спожитий газ після встановлення приладу обліку? 3.Чи підтримуєте Ви пропозіції щодо підвищення тарифів на газ при наявності приладів обліку в помешканні?