ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнці «втридорога» заплатять за електроенергію

Українці «втридорога» заплатять за електроенергію

Підвищення тарифів для рядових українців стало неминучим. Як стало відомо, найближчим часом будуть кардинально переписані правила гри на енергоринку України.

Одна з найбільш резонансних реформ дозволить українським бізнесменам наростити свою рентабельність при продажу вітчизняної електроенергії за кордон. Але заплатять за це задоволення пересічні українці, для яких ціна на електроенергію може вирости майже в два рази.

Енергетична революція прийшла в Україну традиційно тихо. Так, Кабмін опублікував власне розпорядження № 163-р, яким кардинально змінено правила зовнішньої торгівлі електричною енергією. Зокрема, цим документом уряд дав згоду компаніям, що спеціалізуються на експорті українського струму в Словаччину, Угорщину, Румунію і Польщу, збувати його на внутрішньому ринку за більш дешевою вартістю. А саме - за тарифом, що не включає в себе так звані дотаційні сертифікати, за допомогою яких промисловість компенсує енергетикам різницю між економічно обгрунтованими та реальними тарифами на електроенергію для населення.

У вищезгаданому розпорядженні йдеться про те, що ініціатором цього нововведення є Міністерство енергетики. При цьому в документі немає ні слова про те, що ця пропозиція відомства Юрія Бойко суперечить вітчизняному законодавству. А саме - Закону України «Про електроенергетику», що свідчить, що «електроенергія для експорту з України повинна закуповуватися за оптовою ринковою ціною (що включає вищезгадані дотації - Ред.)». На цій підставі можна було б припустити, що незабаром Кабмін одумається і відмінить розпорядження № 163-р. Але очікувати відновлення статус-кво не варто.

У першу чергу тому, що на енергоринку перестали дотримуватися цього Закону ще з 2009 року, коли уряд Юлії Тимошенко дозволив здійснювати експортні поставки української електроенергії за ціною, не враховуючи дотаційні сертифікати, до Білорусі. А в 2010 році цю ініціативу підтримав глава Кабміну Микола Азаров, котрий дозволив трейдерам закуповувати струм без дотацій для його подальшого перепродажу в Молдову.

Не секрет, що частка дотаційних сертифікатів у структурі оптової ринкової ціни України становить понад 25%. Іншими словами, експортери стали витрачати на закупівлю енергії всередині країни саме на 25% менше, але при цьому продовжували продавати струм в Білорусі і Молдови за ринковою ціною. Найбільші дивіденди тоді від цього отримали компанії «Східенерго» і «Пауер Трейд», які є основними експортерами української електроенергії. У той же час на рядових українцях тодішнє рішення Кабміну «начебто» не позначилося. Де-факто ж населення оплатило його на повну котушку: навесні минулого року НКРЕ підвищила тарифи на електроенергію для населення на 15%. Піти на такий крок регулятора змусила саме згода Кабміну заощадити гроші експортерам. Адже як тільки трейдери почали купувати струм у ДП «Енергоринок» на 25% дешевше, компанія недораховула десятки мільйонів гривень. Перекрити ці збитки вдалося якраз за рахунок підвищення цін для рядових українців.

Минулий досвід дозволяє майже з 100%-ною вірогідністю припустити, що зараз НКРЕ знову відреагує підвищенням цін на струм для українців. Адже нинішнє «добро» Кабміну на закупівлю без дотацій електроенергії, що підлягає експорту в Європу, знову вимиває з ДП «Енергоринок» гроші, які можна компенсувати тільки за рахунок населення.

Інше питання, підвищення тарифів, що насувається може бути набагато масштабніше торішнього. Адже нинішні ціни для населення (28,02-36,48 коп./КВт-год) покривають витрати на виробництво енергії лише на 40%. У той час як президентська Програма економічних реформ на 2010-2014 роки передбачає, що тарифи на електроенергію для українців повинні бути приведені до економічно обгрунтованого рівня вже до кінця поточного року.

Джерело - Comments.UA

 
Коментарі (0)