ГоловнаПублікаціїЖитлоУкраїнці воюють з ЖЕКами - опитування

Українці воюють з ЖЕКами - опитування

Українці продовжують жалітися на роботу ЖЕКів, проте поки не дуже жваво відмовляються від їх послуг. "Україна Комунальна" запитала читачів про основні складнощі у роботі із ЖЕКами.

«Україна Комунальна» вже неодноразово піднімала тему неефективної роботи  комунальників. Як відомо, однією з актуальних проблем галузі залишається діяльність виконавців житлових послуг, якими є житлово-експлуатаційні організації, що перебувають у комунальній власності (ЖЕКи).

Так, згідно із чинним законодавством, ЖЕКи, відповідальні  за багатоквартирні будинки, повинні стежити не тільки за їх технічним станом, але й за територією навколо. Так, ЖЕК зобов'язаний самостійно підтримувати двори і технічні споруди в належному стані. Однак, часто дочекатися бажаного результату від роботи ЖЕКів важко.

Втім, багато українців, які мешкають у  багатоквартирних будинках знаходять рішення проблем, відходячи від встановленної схеми підпорядкування комунальним ЖЕКам. Мешканці беруть відповідальність з утримання житлових та нежитлових приміщень на себе, зокрема, шляхом створення ОСББ або, організовуючи співпрацю з приватними керуючими компаніями.

Однак, перевежна більшість українців усе продовжують сподіватися на ефективну роботу комунальних ЖЕКів, водночас, щоранку проходячи повз неприбрані під’їзди та подвір’я.

Тож, «Україна Комунальна» вирішила запитати своїх читачів про основні претензії  мешканців до роботи своїх ЖЕКів. Опитування проводилося на електронних шпальтах інформаційного агентства та на офіційній сторінці у Facebook з 25 листопада до 1 грудня.

Так, найбільше мешканці скаржаться на та, що ЖЕКи не проводять ремонти будівель та внутрішніх мереж (41%). Зокрема, серед претензій - неякісне прибирання під’їздів та подвір’їв (18%) а також відсутність належної реакції на заяви мешканців (18%).  5% респондентів нарікають на постійне нарахування боргів за умови повної оплати за ЖКП. 6% опитуваних зізналися, що проблеми із ЖЕКом закінчилися одразу після створення ОСББ. Лише 11% визнають, що задоволені роботою свого ЖЕКу, та 2% вдається уникати проблем із виконавцем комунальних послуг, адже із ЖЕКом можна домовитися.

Читачі, які відповідали на аналогічне питання у мережі Facebook притримуються іншої думки. 30% вважають, що шляхом переговорів із  ЖЕКом можна вирішити всі проблеми. 20% зізналися, що установа не реагує на скарги та заяви мешканців. 15% страждають від брудних під'їздів та дворів. Стільки ж – 15% - повністю задоволені роботою ЖЕКу. 10% опитуваних користуються послугами ОСББ.  5% українців регулярно нараховують борги при повній сплаті за послуги та 5% жаліються на відсутність ремонту будівель та внутрішніх мереж.

 
Коментарі (2)
Софи Кремен3
02 Грудня 2013 p. 14:21
Чего с ними воевать , их пора в "красную книгу" заносить ...
Мария Цатурян2
02 Грудня 2013 p. 14:27
Пора, конечно, но что то никто особенно не торопится. Из почти 240 тыс. многоквартирных домов в Украине, только порядка 17 тыс. - создали ОСМД.