ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоУкраїнці не вірять у прийняття Держбюджету-2016 до Нового року – опитування

Українці не вірять у прийняття Держбюджету-2016 до Нового року – опитування

Кілька місяців в Україні не вщухають обговорення Держбюджету на 2016 рік. Влада заявляє, що документ буде прийнято вчасно – до кінця 2015-го. Втім, українці не вірять в такі обіцянки та вважають, що парламенту не вдасться прийняти бюджет до Нового року.

Міністерство фінансів України 30 листопада оприлюднило на своєму офіційному сайті законопроект про Держаний бюджет на 2016 рік. В уряді заявили, що працювали над головним фінансовим документом країни останні півроку.

«Я хотів би проінформувати про бюджетний і податковий процес, яким уряд займається вже протягом півроку, хочу підкреслити, тому що ми розпочали підготовку цих законопроектів півроку тому» - сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Втім, перший проект Закону №3000 «Про державний бюджет України на 2016 рік» був зареєстрований під куполом Верховної Ради ще 14 вересня. Проте, згодом уряд відкликав документ.

Відкликання законопроекту урядовці пояснили тим, що з наступного року заплановано старт податкової реформи, яка може мати значний вплив на дохідну частину державного та місцевих бюджетів. Крім того, у Мінфіні повідомили, що парламент ще не затвердив реструктуризацію комерційного державного боргу України, а а Рада національної безпеки і оборони не розглянула оборонний бюджет країни на 2016 рік, котрий також потрібно буде враховувати у розрахунках видатків держбюджету.

Однак, не зареєструвати у парламенті законопроект про Держбюджет-2016 уряд не міг, адже згідно з нормами Бюджетного кодексу він зобов'язаний внести до Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік до 15 вересня.

Не зважаючи на все це у Кабміні запевняють, що документ буде прийнято вчасно. 

Читайте також: Гра у держбюджет: ЖКГ зачекає

Тож, «Україна Комунальна» вирішила запитати у своїх читачів: «Чи вдасться парламентарям прийняти бюджет на 2016 рік до Нового року?».

Відповідне опитування проводилось в період з 7 по 21 грудня на електронних шпальтах «У.К.».

Результати опитування наступні:

31% респондентів вважають, що народні депутати не приймуть Держбюджет-2016 до Нового року, адже уряд як завжди не зможе сформувати якісний документ. Ще 17% також не вірять у прийняття головного фінансового документа до закінчення року, якщо затягнеться внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів. Поміж тим, 27% респондентів вірять у прийняття бюджету в окреслені терміни в разі, якщо уряд потребуватиме нового кредиту від МВФ. 16% вважають, що документ буде прийнято до 2016 року, інакше в січні українцям доведеться забути про виплати. І 8% відповіли, що не заглиблювались у питання прийняття Держбюджету на наступний рік.

 
Коментарі (0)