ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнцям доведеться доплатити облгазам температурні коеффціенти

Українцям доведеться доплатити облгазам температурні коеффціенти

Облгази продовжують наполягати на законності приведення газу до стандартних умов

Облгази продовжать донараховувати українцям рахунки за приведення газу до стандартних умов. Не допоможуть ні штрафи Антимонопольного комітету, ні настанови регулятора.

Ще з жовтня минулого року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) наполягає на тому, що облгази використовують температурні коефіцієнти коригування показань лічильників природного газу побутовим споживачам неправомірно.

"Оператори газорозподільних систем не мають права наводити обсяги спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків", - говорить регулятор.

Цю ж позицію підтримували і в Антимонопольному комітеті України (АМКУ), і оштрафував на 278 млн грн 16 облгазів, які входять в "Регіональну газову компанію" (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа. АМКУ зобов'язав облгази провести перерахунок за весь 2018 рік.

У самій же РГК РГК рішення АМКУ назвали тиском чиновників на бізнес. І мають намір його оскаржувати.

"В Україні по всьому ланцюгу від газодобувних свердловин за маршрутами газотранспортної і газорозподільних систем і до кінцевих споживачів при вимірюванні застосовується приведення обсягів газу до стандартних умов (температура + 20С і 760 мм рт.ст.). Забороняючи приведення газу до стандартних умов, державні органи і АМКУ порушують принцип єдності вимірювання і дискримінують споживачів, змушуючи одних платити за інших ", - говорять в РГК.

Газівники наполягають, що приведення газу до стандартних умов передбачено законом "Про ринок природного газу", Кодексом газорозподільних систем, типовим договором розподілу природного газу, правилами поставки природного газу.

"З 2016 різниця в обсягах, яка виникає від приведення газу до стандартних умов, була виключена з витрат операторів ГРМ і включена до складу витрат споживачів, що підтверджено відповідною державною і наукової експертизами", - додали в РГК.

За підрахунками експертів, застосування морозних коефіцієнтів дозволяє облгазам збільшувати платіжки споживачам до 10%.

Деякі новини напишемо тільки для розсилки. Ви не зустрінете їх на сайті UBR.ua, і зможете отримати тільки листом, якщо підпишетеся на нас.

"Уже не перший рік йде протистояння з облгазами, які виставляли завищені платіжки. Є надія, що в зв'язку з рішенням АМКУ, це питання зрушиться з місця і все-таки споживачі отримають перерахунок", - зазначив у розмові з UBR.ua голова громадської ради РКІ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища при КМДА Олег Попенко.

Проте, кажуть експерти, впевненості в тому, що платіжки українцям перерахують - немає. З появи цієї проблеми пройшло більше року, але питання ще не вирішене. Проблема криється не в облгазах, і не в додаткові нарахування, з якими бореться влада, а в нормативній базі, яку ця влада, сама і створила, кажуть експерти.

"Методикою приведення об'єму газу до стандартних умов, затвердженої Мінпаливенерго, визначені коригувальні коефіцієнти, формули і порядок розрахунку. Тобто, влада спочатку створила нормативно-правову базу для проведення таких нарахувань, а коли облгази почали проводити нарахування, влада напередодні виборів," розв'язала запеклу війну "з монополістами за права громадян, а сьогодні просто продовжує її по інерції", - зазначив UBR.ua провідний експерт «Публічного аудиту» Тарас Галайда.

Газ для українців подешевшав: карта грудневих цін по регіонах

Іншими словами, щоб зрушити ситуацію з донарахуваннями з мертвої точки, уряд та інші представники влади спочатку повинні внести зміни в законодавчу базу.

А поки штрафи і зобов'язання, які наклав АМКУ, найближчим часом будуть скасовані через суд, як і попередні штрафи НКРЕКУ. Судовий прецедент на користь облгазів вже є.

"Якщо доплати за приведення газу до стандартних умов і дійсно закладені в тариф на розподіл, що заважає Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг прибрати їх звідти і відповідно зменшити тариф на цю суму? Але як видно, НКРЕКУ навпаки вдвічі збільшує тарифи на розподіл для облгазів. Людям в такій ситуації можна порадити швидше відкрити очі і не чекаючи закінчення вистави, вимагати від влади письмових гарантій на покриття всіх цих додаткових на Ісленьев, за рахунок представників влади, які втягнули людей в цю завідомо програшну гру ", - резюмував Галайда.

 

 
Коментарі (0)