ГоловнаПублікаціїБлагоустрійУкраїнцям набридло провалюватись у ями на дорогах

Українцям набридло провалюватись у ями на дорогах

Темою чергового щотижневого опитування «України Комунальної» стала одна із найбільших поточних проблем країни – аварійний стан вітчизняних автошляхів та його наслідки для власників автомобілів

Проблема незадовільного стану дорожнього покриття вже кілька тижнів не сходить з вуст практично усіх високопосадовців, які, так чи інакше, причетні до його вирішення. Така «активність» чиновників цілком закономірна, адже за статистикою, цьогоріч через складні зимові погодно-кліматичні умови близько 1,4 млн кв. м площі усіх доріг вкрилися ямами. А це, до слова, втричі більше ніж територія Ватикану! Натомість, лише 2,5 тис. км зі 170 тис. км українських автошляхів відповідають світовим стандартам.

Однак, українців продовжують запевняти, що незадовільний стан доріг – це явище тимчасове, сезонне і найблищчим часом ситуацію буде виправлено. Вкотре про проблему доріг заговорив Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Зокрема, посадовець продовжує наголошувати, що «Укравтодор» повною мірою забезпечений необхідними коштами для ремонту аварійних доріг, а держава, у свою чергу, триматиме роботу установи під жорстким контролем.

Не оминуло увагою дану проблему й Міністерство інфраструктури. На тижні очільник відомства Володимир Козак пообіцяв, що з покращенням погодних умов запрацює 90 асфальтобетонних заводів. Наразі ж працює лише 23 таких заводи, а дорожники латають ями лише там, де дозволяє погода. Більше того, Міністр переконаний, що аби в подальшому не виникало таких критичних ситуацій на дорогах, потрібно провести реформу дорожньої галузі, зокрема, передати частину доріг на місцевий рівень. Примітно, що кардинально іншу позицію з цього приводу нещодавно висловив Президент Віктор Янукович. Голова держави, навпаки, стверджує, що жодна влада в регіоні не в змозі вирішити аварійних доріг, а проблему потрібно вирішувати централізовано – на загальнодержавному рівні.

Зрештою, в самому «Укравотодорі», обіцяють, що до 1 травня дорожники повністю завершать ямковий ремонт. Проте громадянам, очевидно вже набридло «чекати з моря погоди» та систематично витрачати на ремонт автомобіля чималі кошти. Свідченням цього є останні дві акції протесту зініційовані автолюбителями, перша з яких відбулася 18 лютого під стінами «Укравтодору». Власники автівок вимагали в термін до 15 березня оприлюднити план ліквідації аварійного стану автодоріг і невідкладно розпочати такі роботи по всій країні за рахунок вже акумульованих коштів. Редакція «України Комунальної» не оминула увагою дану акцію та беспосередно побувала на місці подій. Фоторепортаж акції можна переглянути тут.

Однак цим все не закінчилося, і вже через два дні, 20 лютого, столичні водії, невдоволені поганим станом доріг у місті, провели черговий протест. Понад 20 автомобілів одночасно «поламалися» на вулиці Грушевського, заблокувавши в’їзд до будинку Кабінету Міністрів. Незабаром на місце події прибули співробітники ДАІ, та почали з'ясовувати причину масової поломки, на це водії відповіли, що масова поломка автомобілів сталася через погану якість доріг.

Спостерігаючи наростаюче невдоволення громадян наявним станом речей, редакція ІА «Україна Комунальна» вирішила «по гарячим слідам» з’ясувати, який саме відсоток водіїв  вже встиг  постраждати від жахливовго стану доріг.

Як і очікувалось, більшість опитаних, - а це понад 40% громадян - скаржаться, що їм вже набридло провалюватись у ями та купатися в калюжі. Ще 33% опитаних з сумом констатують, що вже не вперше змінюють колеса та ремонтують автомобіль. На жаль, до ремонту через ями на дорогах потрапляють не лише автомобілі: 6% громадян скаржаться, що регулярно ламають каблуки і, як наслідок, змушені віддавати до ремонту власне взуття.

Більш завбачливими виявились 15% респондентів, які, проаналізувавши непросту ситуацію на дорогах, вирішили не користуватись власним автомобілем без нагальної потреби. Примітно, що лише 4% українців абсолютно задоволені станом доріг, та не розуміють, чому всі скаржаться. Насамкінець, 2% опитаних проявили повну незацікавленість проблематикою питання, зазначивши, що їм абсолютно байдуже, в якому стані вітчизняні автошляхи.

На офіційній сторінці інформаційного агенства у Facebook, результати дослідження демонструють практично такі ж самі настрої населення. Понад 15 читачів, як і більшість опитаних на сайті, вже встигли пересвідчитись на власному досвіді наскільки небезпечними можуть бути для їхніх машин ями на дорогах.

Отож, як бачимо, статистика опитування невтішна. Переважна більшість респондентів так чи інакше, висловили своє невдоволення якістю доріг. Чи вдасться «Укравтодору» виправити ситуацію на краще, та втиснути у такі короткі строки настільки величезний об’єм робіт, дізнаємось вже незабаром. Можливо, саме це стане однією із тем нашого щотижневого опитування.

 
Коментарі (0)