ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Українців «атакують» проблеми з опаленням попри достатні запаси газу

Українців «атакують» проблеми з опаленням попри достатні запаси газу

В Україні тиждень ознаменувався повідомленнями про відключення опалення сотням споживачів. Хоча, влада заявляє, що теплопостачанням забезпечено 100% населення. Однак, повідомляється про достатні запаси газу. Детальніше – у огляді новин від «У.К.»
Підходить до завершення черговий тиждень січня, який окрім свят приніс українцям і нові проблеми з опаленням. Зокрема, сотні мешканців Геніченська було «відрізано» від газопостачання, а відповідно і від опалення.
 
Зокрема, у зв’язку з пониженням температури повітря та обмеженою потужністю по видобутку газу Стрілкового родовища сталося пониження тиску на комунальному газопроводі. Через це 1800 абонентів багатоповерхових будинків та 400 абонентів приватного сектору не вистачило тиску газу для роботи газових автономних опалювальних приладів.
 
Втім, в переддень Різдва мешканцям міста все ж відновили газопостачання. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
 
«Генічеськ‬ з теплом! Станом на 11.00 всі роботи з підключення газопостачання закінчено. Газ є у всіх мешканців. Підключено 400 абонентів приватного сектору та 1 800 мешканців 51 багатоповерхового будинку», - оголосив чиновник на своїй сторінці у Facebook.
 
Однак, на цьому проблеми з опаленням в українських містах не закінчилися. У Миколаєві мешканці Корабельного району скаржаться на холод в квартирах. Середня температура у помешканнях складає 14 градусів. Проте, миколаївці скаржитись на холодні житла не поспішають, адже сподіваються на нарахування меншої плати за опалення, адже не зважаючи на низьку температуру в квартирах, мешканці у минулому місяці заплатили за опалення близько 1 тис. грн.
 
В той же час у Мінрегіоні заявили, що всі системи життєзабезпечення в країні в опалювальний період працюють на відмінно. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк.
 
«Позитивна новина — ми дуже впевнено пройшли період значного пониження температури по країні, і всі системи житлово-комунального сектору спрацювали на відмінно. Єдина серйозна позаштатна ситуація виникла хіба що у Генічеську, втім її передумови були більше політичними», — зауважив він.
 
За словами посадовця, опалення підключено на 100% у житлових будинках, лікарнях, дитячих садах та школах по всій Україні, за виключенням декількох житлових будинків та об’єктів соціальної сфери в Донецькій області.
 
«У зв’язку із ускладненням погодних умов по Україні приведені до повної готовності аварійні бригади на випадок можливих аварій на об’єктах водо-, та теплопостачання», — наголосив замміністра.
 
 
У НАК «Нафтогаз України» в свою чергу наголошують, що і запаси природньо газу в підземних сховищах знаходяться на достатньому рівні. Таке повідомлення зробив заступник голови НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома.
 
За його словами, протягом останніх кількох днів споживання газу скоротилося, а станом на 8 січня у ПСГ знаходилось 13,1 млрд куб. м «блакитного» палива.
 
«Газу нам вистачає», - запевнив він.
 
Поміж тим, таку позитивну інформацію від влади про запаси енергоресурсів потьмарює той факт, що українських постачальників електроенергії атакують хакери. Кібератаки вже стали причиною короткочасного збою в системі «Прикарпаттяобленерго», що в свою чергу, призвело до перебої електрики у Івано-Франківську та області. Такий випадок кібератаки не єдиний в Україні. Про це повідомив старший дослідник шкідливого програмного забезпечення компанії ESET (обслуговує вітчизняні компанії) Роберт Ліповський.
 
«Хоча Прикарпаттяобленерго була єдиною українською компанією із постачання електроенергії, яка заявила про збої у роботі, подібні шкідливі програми були виявлені у мережах іще щонайменше двох інших підприємств», - сказав він.
 
Таким чином напад на «Прикарпаттяобленерго» може стати першим доведеним випадком у світовій історії, коли припинення електропостачання було викликано кібератакою.
 
Анастасія Войтко

Вирішили облаштувати спальню в будинку? Для початку необхідно вибрати зручне і затишне ліжко. Вашій увазі представлені спальні львів . Більш детально ознайомитися з різноманітністю каталогу даної продукції можна на сайті mebli-bristol.com.ua.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
10 Січня 2016 p. 22:39
При низкій температурі на вулиці навіть при гарячих батареях у деяких квартирах може бути холодно. Причина тому -- розгерметизація зовнішніх стін будинку -- часто тріщини стін видно неозброєним оком. Причому ці тріщини з часом розширюються. Про одну з причин виникнення цих тріщин я писав раніше. Ще може бути відсутня теплоізоляція міжповерхових перекриттів -- тоді все тепло нижньої квартири йде на підігрів підлоги верхньої. Розташування квартир на торцах будинків, особливо з північного боку, спричиняє ще більш низьку температуру у цих квартирах. І остання причина холоду в квартирах ( із тих причин, що не залежать від мешланців холодних квартир) -- це постійна відсутність опалення у під"їздах. У багатьох під"їздах хрущівок батареї взагалі відрізані ще декілька років тому.