ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2023-2024Опалювальний сезон проходить з мінімальним комфортом

Опалювальний сезон проходить з мінімальним комфортом

Україна проходить опалювальний сезон з мінімальним комфортом. На думку експертів, запасів газу та вугілля замало, проте оскільки було тепло вдалося зекономити ресурси та збільшити шанси пройти зимовий сезон з найменшими збитками.
Уряд не підготувався до зими. Україні для проходження опалювального сезону не вистачає газу та вугілля. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, передає «Радіо Свобода»
 
«Якщо підрахувати, скільки саме газу та вугілля потрібно для нормального проходження опалювального сезону (нормальне проходження опалювального сезону – ті параметри, які вважалися такими за радянських часів), Україні не вистачає близько 7 млрд куб. м газу та 7 млн т вугілля. З них зараз ми маємо в оперативному резерві, в обіцянках постачання газу за реверсом та обіцянках за постачання південноафриканського вугілля десь близько 4 млрд куб. м газу та 2 млн т вугілля. Все одно не вистачає газу і вугілля. Залишається тільки розводити руками і адресувати всім громадянам України теплої зими та намагання самим робити для себе тепліше в своїх оселях», – зазначив пан Рябцев.
 
У свою чергу, президент центру «Стратегія 21» Михайло Гончар вважає, що Україна повністю справляється із опалювальним сезоном. Оскільки у грудні було тепло і вдалося зекономити ресурси, а з цим і збільшити шанси для України з мінімальними збитками пройти зимовий сезон. 
 
«Якщо зробити розрахунки запасів газу і врахувати знижені потреби, то нам вистачає газу. Немало було панічних чуток і різних експертних оцінок і минулого сезону 2014-2015 років, що не вистачить газу, а нам вистачило», - сказав експерт. 
 
При цьому пан Гончар визнає, що проблеми із запасами вугіллям існують, але вони можуть швидко вирішитися.
 
«Щодо вугілля – ситуація дещо складніша, але, знову ж таки, є запас вугілля на складах, але ніколи так не робилося, що весь запас на всю зиму вугілля накопичувався на складах електростанцій. Зимовий сезон ми проходимо, але, звичайно, комфорт буде мінімальним, оскільки зайвих коштів на закупівлю додаткових обсягів енергоресурсів просто немає. Тому за цих обставин скаржитися на те, що нам чогось бракує, по-перше безглуздо, а по-друге, не відповідає реальному стану речей. Ми не спостерігаємо якихось явищ із масовим відімкненням опалення чи системними перебоями в постачанні енергоресурсів, або віялових відімкнень», – повідомив Михайло Гончар.
 
 
Також він зазначив, що закупівля російського газу може бути відновлена за крайньої необхідності за обґрунтованою і конкурентною ціною, і додав, що зараз вона зависока. Але оскільки необхідності поки що немає – «навіщо платити агресору» – і є дешевший у Європі реверсний газ, вигідніше купувати там.
 
Нагадаємо, на початок опалювального сезону, Україні не вдалося заповнити підземні сховища потрібним обсягом природного газу. Проте, через теплу зиму половина наявних запасів лишиться і на наступний сезон.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
10 Січня 2016 p. 22:54
При низкій температурі на вулиці навіть при гарячих батареях у деяких квартирах може бути холодно. Причина тому -- розгерметизація зовнішніх стін будинку -- часто тріщини стін видно неозброєним оком. Причому ці тріщини з часом розширюються. Про одну з причин виникнення цих тріщин я писав раніше. Ще може бути відсутня теплоізоляція міжповерхових перекриттів -- тоді все тепло нижньої квартири йде на підігрів підлоги верхньої. Розташування квартир на торцах будинків, особливо з північного боку, спричиняє ще більш низьку температуру у цих квартирах. І остання причина холоду в квартирах ( із тих причин, що не залежать від мешланців холодних квартир) -- це постійна відсутність опалення у під"їздах. У багатьох під"їздах хрущівок батареї взагалі відрізані ще декілька років тому.
Коля Пухов
11 Січня 2016 p. 20:43
Холодных квартир и холодных комнат имеется очень много, но я не знаю ни одного случая уменьшения платы за отопление по этой причине. Даже если комиссия из ЖЕКа приходит, то они выбирают для своего визита самый тёплый и солнечный день, а не тогда , когда действительно было холодно. Потом вы можете повесить в комнате даже несколько термометров, но они на ваши термометры не обратят никакого внимания, а принесут свой, который покажет 18 градусов.