ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУкраїнців зобов'яжуть платити ПДВ на покупку квартир

Українців зобов'яжуть платити ПДВ на покупку квартир

  У Верховній Раді обговорюється законопроект №5600, який пропонує обкласти купівлю-продаж нерухомості (крім того, яке проходить, як «Доступне житло) новим податком Про це розповів портал UBR.ua. Передбачається, що будь-яка реєстрація квартири, крім доступного житла, буде обкладатися ПДВ.

 

У Верховній Раді обговорюється законопроект №5600, який пропонує обкласти купівлю-продаж нерухомості (крім того, яке проходить, як «Доступне житло) новим податком

Про це розповів портал UBR.ua. Передбачається, що будь-яка реєстрація квартири, крім доступного житла, буде обкладатися ПДВ.

Оскільки сьогодні Податковий кодекс передбачає звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання житла, замовник будівництва реалізує об'єкт інвестору за ціною без ПДВ, акумулюючи максимальні прибутки. У податкових деклараціях з ПДВ ці операції відображаються як звільнені від оподаткування.

У разі прийняття Радою податкових новацій від ПДВ буде звільнена тільки перша поставка «Доступного житла» і житла, що будується із залученням державних коштів. Відповідно до закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», доступне житло - це збудовані і будуються за держпідтримки житлові будинки (комплекси) та квартири. Державна підтримка будівництва полягає у сплаті державою 30% вартості будівництва (придбання) доступного житла та / або наданні пільгового іпотечного житлового кредиту.

 В основних договорах купівлі-продажу квартир між замовником будівництва і інвестором з'явиться фраза «в тому числі, ПДВ в розмірі ...», а забезпечувальні платежі за попередніми договорами будуть включати зазначені суми. Хоча, сам по собі забезпечувальний платіж не обкладається ПДВ.

Якщо договором передбачено розстрочення та коригування ціни за рішенням майбутнього продавця без прив'язки до конкретних підстав для збільшення вартості квадратного метра (наприклад, прив'язка до курсу валют) або прямо вказано, що зміни в оподаткуванні є підставою для перегляду ціни, то інвестори зможуть відчути на собі відповідні підвищення.

Якщо договір інвестора оплачено повністю, то такий інвестор не відчує на собі впливу зазначеного закону. Фізособи не є платниками ПДВ, тому, подальший продаж рядовим інвестором своєї нерухомості, також, не торкнеться впливу закону.

Взагалі, відділи продажів житлових комплексів передбачають додаткове підвищення цін на квадратні метри, в зв'язку з можливим прийняттям закону в оприлюдненій редакції.

У проекті передбачено, що закон (крім деяких положень) вступає в силу з 1 липня 2021 року.

 

 

 

 
Коментарі (0)