ГоловнаНовини ЖКГТранспортУкраїнські дороги обладнають пунктами вагового контролю

Українські дороги обладнають пунктами вагового контролю

За наступні півтора року на основних вітчизняних автошляхах з'являться 60 комплексів для зважування великовантажного транспорту. Наразі така система тестується на трасі «Київ-Чоп».

До кінця 2014 року на основних українських автомагістралях встановлять 60 безконтактних систем зважування великовантажного транспорту. Про це заявив голова «Укравтодору» Євген Прусенко, інформує прес-служба відомства.
 
За його словами, незабаром функції контролю над пересуванням перевантаженого автотранспорту законодавчо закріплять за Інспекцією з наземному транспорту. Відповідний законопроект перебуває на розгляді Кабінету Міністрів.

«Основне завдання таких комплексів – не збирати штрафи, а вести профілактику, попереджати порушення правил перевезення вантажів з боку великовантажного транспорту. Під час руху машин, вага яких перевищує допустиму норму, в жарку погоду (вище +28 градусів Цельсія) відбуваються незворотні руйнівні процеси дорожнього покриття. В результаті, дорога розм'якшується, і проїзд перевантаженого автотранспорту утворює колію, що призводить до деформації поверхні дороги. На ліквідацію дефекту витрачаються значні кошти», - пояснив голова «Укравтодору».

Він також розповів, що нова система обладнана особливими кварцовими датчиками, які визначають масу автомобіля в безконтактному режимі під час руху. Ще одна частина комплексу – індукційні вимірювальні елементи для визначення швидкості автотранспорту. Крім того, пункт зважування обладнаний цифровими відеокамерами, які фіксують транспортний засіб, номерний знак та самого водія.

«Поки в Україні така установка одна. Ми її тестуємо. Паралельно функціонують 38 пересувних пунктів зважування. Але безконтактні пункти мають ряд переваг. По-перше - відсутність людського фактора. По-друге, цілодобовий режим роботи, дистанційне керування і отримання результатів, що дозволяє безперервно контролювати рух автомобілів. Зважування відбувається незалежно від швидкості, погодних умов або часу доби», - підкреслив пан Прусенко.

Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше голова «Укравтодору» заявляв, що щорічно в Україні через перевантажений транспорт руйнується 2 тис. км доріг, а збитки від таких руйнувань досягають 2 млрд. грн.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів планує у поточному році ввести грошові штрафи за перевищення у вантажних автомобілях допустимого навантаження на вісь. За словами Прем'єр-міністра Миколи Азарова, станом на сьогоднішній день 80% автомобілів йдуть з перевищенням допустимого навантаження на вісь.

 
Коментарі (0)