ГоловнаКоментаріЖитлоУкраїнські гуртожитки у боротьбі за свої права

Українські гуртожитки у боротьбі за свої права

Мешканцям українських гуртожитків, окрім звичайних побутових проблем, доводиться стикатися і з більш глобальними - такими як недотримання прав на приватизацію житла, і необгрунтовано завищена орендна плата.

В Україні не дотримуються права мешканців гуртожитків на приватизацію житла та саботується доручення Президента Віктора Януковича про реалізацію відповідних прав. Таку думку висловив президент «Асоціації мешканців гуртожитків України» Анатолій Будник, інформує «УНІАН».

За його словами, в країні ігнорується закон «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». «Більше того, місцеві органи влади саботують доручення Президента від 6 грудня 2010 року щодо забезпечення реалізації прав на житло громадян, які проживають у гуртожитках. В результаті, законне право мешканців гуртожитків на приватизацію приміщень не дотримується», - заявив пан Будник.

Також, Анатолій Будник вважає, що орендна плата за кімнати в українських гуртожитках часто необгрунтовано завищується. Не припиняються й випадки незаконного виселення мешканців. За його словами, законодавчі механізми для припинення таких дій існують, проте на практиці не реалізуються.


Це підтвердив і заступник директора департаменту житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Юрій Осипець.

Читайте також: Українці збільшують вимоги до житлової якості

«Там де місцеві органи бачать у гуртожитку предмет наживи – вони роблять все для того, щоб не дати людям приватизувати житло. Вони ігнорують закони та будь-які інші нормативні акти, безпосередньо порушуючи права мешканців», - сказав пан Осипець.

Слід зазначити, що відповідно до доручення Президента від 6 грудня 2010 року передбачено вжиття заходів щодо забезпечення реалізації громадянами, на яких поширюється дія закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», права на приватизацію займаного житла, а також щодо недопущення випадків незаконного виселення, переселення та відселення таких громадян з гуртожитків без попереднього надання їм, або їх сім'ям іншого житла, придатного для постійного проживання.

Нагадаємо, 18 липня минулого року голова держави підписав закон «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки». У Мінрегіоні вважають, що прийняття даного закону дозволить завершити процес приватизації мешканцями кімнат у гуртожитках до 2016 року.

 
Коментарі (0)