ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійУкраїнські міста зроблять зручнішими для візочників

Українські міста зроблять зручнішими для візочників

Державна архітектурно-будівельна інспекція схвалила зміни до умов ліцензування окремих видів підприємницікої діяльності, згідно з якими для отримання ліцензії потрібно забезпечити доступність об`єкту для маломобільних груп населення.

23 березня Колегія Державної архітектурно-будівельної інспекції України схвалила законодавчі пропозиції ДАБІ щодо внесення змін до Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності» щодо визначення доступності об’єктів для маломобільних груп населення як однієї з умов для отримання ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності.

На сьогоднішній день у великій кількості будівель, де відбувається господпрська діяльність, геть відсутні умови для задоволення потреб маломобільниз груп населення, таких, як інвалідів, вагітних жінок або таких, хто тимчасово втратив здоров`я, людей з дитячими колясками. Така ситуація - грубе порушення Конвенції ООН про права інвалідів та Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

В ДАБІ зауважують, що серед тридцяти видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, принаймні 8 наряму зачіпають інтереси цих груп населення. До таких видів діяльності відносяться медична й ветеринарна, банківська та освітня діяльність, торгівля алкоголем і ліками, туроператорська діяльність ті пасажирські перевезення.

Згідно із законодавчими пропозиціями Держархбудінспекції суб’єкти господарювання мусять підтвердити доступність своїх об’єктів для маломобільних груп населення. Передбачається, що відповідні перевірки здійснюватимуть експерти з технічного обстеження будівель та споруд, які атестовані Мінрегіоном. За результатами обстеження експерт складатиме звіт, у якому вказуватиме чи дотримана доступність об’єкту.

У тому разі, якщо доступність об'єкту господарювання не відповідатиме нормам, лізензія видаватись не буде.

Зазначається, що результатом таких законодавчих змін стане формування навколишнього простору в рамках концепції «Універсального дизайну» та «Розумного пристосування». Тобто будинки та споруди мусять бути однаково доступними та комфортними для усіх громадян, незважаючи на їх фізичні можливості.

 

 
Коментарі (0)