ГоловнаНовини ЖКГТранспортУкраїнські перевізники вимагають підвищення цін на проїзд

Українські перевізники вимагають підвищення цін на проїзд

Українські перевізники вимагають підняття тарифів до економічно обгрунтованого рівня

 

Українські перевізники вимагають підняття тарифів до економічно обгрунтованого рівня. Вони стверджують, що через пандемію коронавірусу і карантинні обмеження суттєво знизився пасажиропотік у всіх видах транспорту, що, відповідно, позначилося на собівартості перевезень.

Так, зокрема, у комунальному підприємстві “Київський метрополітен” стверджують, що через зниження кількості перевезень необхідно додатково 1,5 млрд грн на покриття збитків. Зазначається, що 2019-го року підземка перевезла 495 мільйонів пасажирів, у 2020-му – 279 мільйонів, а з початку поточного року – лише 85 мільйонів громадян.

А в комунпідприємстві “Київпастранс” повідомляють про зниження пасажиропотоку на маршрутах на 39%, і майже на стільки впав дохід. Їм для нормальної роботи необхідно додатково 2,5 млрд грн.

Перевізники підрахували, щоб не працювати у збиток потрібно встановити такі тарифи на проїзд у Києві і низці великих міст України:

метрополітен – 21 грн 5 коп;

наземний транспорт – 20 грн 50 коп;

міська електричка – 71 грн 72 коп;

За словами заступника міністра фінансів Олександра Кави, у світі комунальний транспорт працює за рахунок суттєвих дотацій з міського бюджету – як до 80% від вартості перевезень, так і повне покриття потреб перевізників – і проїзд у громадському транспорті для жителів міст є безкоштовним. Посадовець стверджує, що транспорт носить соціальну функцію, і не може окуповувати сам себе.

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає деструктивним підходом – підвищення вартості проїзду. Мовляв, місцева влада повинна спочатку з’ясувати, в якій пропорції українці можуть платити за квиток, решту – дотувати з бюджету, робити інвестиції в оновлення рухомого складу та залучати кредитні кошти.

 

 

 
Коментарі (0)