ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУкраїнські села «позичають» на будівництво житла

Українські села «позичають» на будівництво житла

Мінрегіон порахував, що у минулому році у сільський місцевості було здано в експлуатацію майже 86 тис. квадратних метрів житла, збудованого за допомогою державної підтримки. У 2014 році планується направити близько 50 млн грн на ці цілі.

В українських селах у 2013 році введено експлуатацію житлових будинків загальною площею 85,8 тис. кв. м. та газифіковано 3,1 тис. раніше збудованих садиб, заявив журналістам Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Посадовець зазначив, що таких результатів вдалося досягти завдяки реалізації програми підтримки (кредитування) індивідуального житлового будівництва на селі та покращення житлово-побутових умов сільського населення. Найкращі результати за обсягами наданих кредитів досягнуто в минулому році у Вінницькій, Запорізькій, Херсонській, Чернігівській та Одеській областях.

«Ідеологія програми відповідає сучасним підходам до забезпечення населення житлом: громадянин приймає рішення, що він побудує індивідуальне житло, а держава допомагає йому реалізувати це рішення – надає дешевий кредит, під 3 відсотки річних, терміном на 20-30 років. Багатодітним сім`ям держава надає безвідсотковий кредит», - зазначив Міністр.

Кредиты Минрегион

Джерело: Мінрегіон (натисніть для збільшення)

Під час дії програми надано 91,3 тис. кредитів на суму 1,07 млрд грн. Це дало можливість збудувати житла загальною площею 1,5 млн кв.м. та газифікувати 91,3 тис. садиб. Пан Темник додав, що в держбюджеті на 2014 рік на цю програму передбачено 48 млн грн. З місцевих бюджетів також виділятимуть кошти на підтримку індивідуального житлового будівництва на селі та покращення житлово-побутових умов сільського населення.

Нагадаємо, що програму підтримки індивідуального житлового будівництва на селі розгорнули в Україні у 1997 році. Програма передбачає кредитування сільських забудовників за рахунок державного і місцевих бюджетів. Місцеві бюджети почали кредитувати програму з 1998 року, а державна підтримка впроваджується з 2000 року. Програма передбачає державне пільгове довгострокове кредитування індивідуальних сільських забудовників та забудову територій індивідуальними житловими будинками за економічними проектами згідно з сучасними містобудівними, архітектурно-конструктивними рішеннями, з використанням енергозберігаючих технологій, сучасних матеріалів та ефективного інженерного обладнання.

 
Коментарі (0)