ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнські тепловики масово проводять перерахунок для споживачів

Українські тепловики масово проводять перерахунок для споживачів

У січні ТЕЦ і котельні, які працюють на газу зробили перерахунок вартості. Різні українські міста тут же почали звітувати про зниження тарифу на тепло в межах 15-30%

У січні ТЕЦ і котельні, які працюють на газу зробили перерахунок вартості. Різні українські міста тут же почали звітувати про зниження тарифу на тепло в межах 15-30%. На ділі зимові платіжки, в залежності від міста, повинні стати менше на 300-600 грн.

Нові платіжки українці отримають протягом найближчого тижня.

В кінці грудня минулого року, уряд прийняв постанову № 1082 "Деякі питання нарахування плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення для споживачів у зв'язку зі зміною ціни природного газу", після чого по всій країні "було рекомендовано" переглянути тарифи на тепло.

Питання тарифів на гарячу воду в Кабміні не піднімали, але деякі міськадміністрації про всяк випадок анонсували перегляд цін і на теплу воду. 

Відзначимо, тарифи розраховують місцеві органи влади, а стверджує Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг, після подачі всіх необхідних для цього документів від тепловиків. Чи встигнуть це зробити, скоро побачимо.

На думку влади, посприяти економії повинні впали ціни на газ. Так, в грудні 2018 року, тисячі "кубів" обходилася комунальникам в 7 482 грн, а рік по тому - вже в 5 132 грн. Як зазначив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, даючи настанови знизити платіжки, в тарифі на опалення 75% становить саме ціна газу.

Відзначимо, що Кабмін не має законного права вказувати містах перераховувати тарифи. Тому повчання мало "рекомендаційний" характер. Але, як видно, заява прем'єр-міністра місцева влада прийняла серйозно.

Фактичне зменшення квитанцій за тепло, наприклад, в Києві буде становити 300-400 грн, а загальна вартість перерахунку вартості тепла для населення склала 320 млн грн.

Влада інших міст також поспішили заявити про прийдешнє зниження цін на тепло. Наприклад, за словами мера Дніпра Борис Філатова, в їхньому місті мешканці квартир, в залежності від її розміру житла, заплатять на 350-1000 грн менше в цьому місяці. 

 
Коментарі (0)