ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняУкраїнські водоканали втілюватимуть шведський досвід

Українські водоканали втілюватимуть шведський досвід

Україна організовуватиме процес реконструкції водоочисних та каналізаційних споруд в обраних містах України з використанням шведського підходу, дотриманням екологічних стандартів та використанням найбільш енергоефективних технологій.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк та Голова правління «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссон підписали Меморандум про взаєморозуміння в Києві 13 березня.

Про це «У.К.» інформує прес-служба Мінрегіону.

Згідно з документом, Україна організовуватиме процес реконструкції водоочисних та каналізаційних споруд в обраних містах України з використанням шведського підходу, дотриманням екологічних стандартів та використанням найбільш енергоефективних технологій. «Впевнений, запропоновані шведською стороною підходи до реконструкції систем водопідготовки, водопостачання та водовідведення для міст, краще всього реалізовувати у рамках публічно-приватного партнерства. Муніципалітети та міські громади повинні брати активну участь у покращенні свого власного життєвого середовища. Реалізація проектів у Житомирі, Димитрові та Горлівці мають стати позитивним прикладом для решти українських міст. Але, наполягаю – після реконструкції водоканалів там повинен запрацювати нормальний, цивілізований бізнес, який бореться за споживача високою якістю своїх послуг», - сказав Анатолій Близнюк. Представник Уряду і Посольства Королівства Швеція Мортен Енберг своєю чергою відзначив, що шведським компаніям пощастило мати однодумця і союзника в особі очільника Мінрегіону.

«Високий рівень якості водопостачання та водопідготовки, досягнутий нами у Швеції, було реалізовано саме в ідеології, яку ви нам щойно описали», – підкреслив М. Енберг. Представник Шведської торгової ради Гунілла Хульт повідомила, що сьогоднішня подія «виросла» із невеликого шведського стенду на виставці «Аква-Україна» восени минулого року, де були представлені лише кілька фірм. А сьогодні вже відбуваються результативні переговори в Міністерстві та із радами міст Горлівки, Димитрова та Житомира. «Наша ціль у цьому проекті – модернізація обладнання водоканалів для дотримання ними високих екологічних стандартів, таких, як у Швеції. Це повинно відбутися із використанням найбільш ефективних енергозберігаючих технологій, а в перспективі – із можливістю використання відновних джерел енергії», – наголосила Гунілла Хульт. «Ми вже давно визначилися з тим, що Україна – дуже важливий ринок для нас – сказав Голова правління «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссон. – У нас є спільна історія, подібний клімат, що важливо для систем водопостачання, наші країни, хоч і не близькі, проте сусіди. Переконаний, наша співпраця в реалізації намічених проектів буде мати велику перспективу». За словами П. Йоханссона, до досягнення нинішнього рівня якості водопостачання та водоочищення Швеція поступово йшла протягом понад 75 років.

Накопичений значний досвід в енергозбереженні та водоочищенні, яким вони готові поділитися. Вже завтра, 14 березня під час поїздки до Житомира експерти «Swedish Water Experience AB» зможуть конкретно визначитися із необхідним обсягом інвестицій. «Кажу вам і присутнім тут мерам міст, якщо я вже підписався, то буду контролювати, і міста ваші гроші отримають тільки під конкретні добре прораховані проекти. Мінрегіон пропонуватиме працювати із тими, муніципалітетами і мерами, які будуть працювати на стратегічну перспективу, для людей. Нам усім потрібен справжній результат, який покаже усій країні, як саме треба діяти», – звернувся до Пера Йоханссона, підписуючи Меморандум Анатолій Близнюк.

 

Ольга Туча

 
Коментарі (0)