ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїнська енергетика крокує до Європи

Українська енергетика крокує до Європи

Чи «вдихне» українська енергетика європейських стандартів, чи вдасться уряду наблизити енергосистему до Європи та чи поборють можновладці корупцію на просторах вітчизняного газового ринку, - про це та інше читайте у щотижневому огляді новин від "У.К.".

Минув ще один тиждень, який приніс нові обіцянки у сферу вітчизняної енергетики. Можновладці говорять про нові кроки енергоринку, які наблизять Україну до Європи і тамтешніх стандартів. Крім цього, уряд сподівається і на вигідно фінансову сторону від таких змін у цій сфері.

Зокрема, парламентарі все ж прийняли законопроект №2250 «Про ринок природного газу», яким пропонують створити повноцінний газовий ринок та вільну конкуренцію на ньому.  Проект закону також передбачає і незалежний захист споживачів «блакитного» палива. Однак, нардепи, все ж, мабуть, більше керувалися тим, що документ наблизить ринок газу до Третього енергопакету ЄС.

Також влада вирішила і серйозно зайнятися ліквідацією корупції у цій сфері. А саме: уряд намагається «проштовхнути» законопроект, який забороняє облгазам (котрі знаходяться в приватній власності), безкоштовно користуватися державними газорозподільчими мережами. Адже зараз приватники безкоштовно експлуатують такі об’єкти. Тож, Кабмін планує «натиснути» на Верховну Раду щодо прийняття такого документу, який дозволить стягувати плату з приватних монополістів – власників облгазів. Про це заявив Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Уряд вимагає ухвалення відповідного закону, який передбачає право користування такими газорозподільними мережами виключно на платній основі - платіть гроші державі. Сподіваюся, що Парламент підтримає позицію уряду, ми закінчимо безкоштовне використання газорозподільних мереж і всі приватні облгази будуть платити державі орендні платежі за використання державних газорозподільних мереж», - підкреслив він.

Читайте також: Українцям не варто чекати зниження ціни на газ

Продовжуючи тему боротьби з масовою приватизацією державних об’єктів енергопостачання в регіонах - купівлю ряду обленерго можуть визнати взагалі незаконною. Зокрема, Генеральна прокуратура звернулась до суду про визнання приватизації ПАТ «Дніпроенерго», ПАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Донбасенерго» незаконною.

«Позови обґрунтовано тим, що умови приватизації, визначені в оскаржуваних актах уряду та ФДМУ, прийнятих з перевищенням повноважень і в порушення ст. 19 Конституції України та законів України «Про управління об’єктами держвласності», «Про приватизацію держмайна», сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання належних державні акцій наперед визначеними суб’єктами, чим значно звужено коло потенційних покупців», - повідомили в Генпрокуратурі.

В свою чергу Польща, вочевидь реагуючи на зрушення у законодавстві, закликала Україну приєднати свою енергосистему до системи країн ЄС. Сусідня держава вважає, що для цього в України є всі можливості. Хоч, поляки і виділили ряд проблем української енергетики та назвали основних партнерів у сфері покращення енергетичного співробітництва. Так вважає посол Польщі в Україні Генрік Литвин.

«В Україні є проблема зміни напряму енергетичного співробітництва. Треба переорієнтувати це співробітництво на захід і об'єднатися з Європейською системою у всіх напрямках енергетики - нафта, газ і електроенергія. Відразу за кордоном є Польща, і всі можливості, власне, пов'язані з нашою країною і з нашою співпрацею», - заявив пан Литвин.

Так, посол зазначив, що важливими партнерами в енергетичній співпраці для України, поряд з Польщею, повинні бути Словаччина та Угорщина.

Читайте також: Уряд частково допустять до встановлення тарифів

У відповідь, Україна наростила реверс газу через території Польщі, зменшивши його, водночас, з Угорщини. Хоча, така «ротація» імпорту не завадила і не зменшила обсяги газу з ЄС.

Проте, у НАК «Нафтогазу України» не вистачає 1,5 млрд дол для заповнення газових сховищ необхідним обсягом газу для нормального проходження зимового періоду. Про це повідомив голова НАКу Андрій Коболєв.

«Ця фінансова допомога буде використана для забезпечення необхідного обсягу газу у підземних сховищах упродовж літа для використання наступної зими. Ці кошти теоретично мають покрити закупівлю близько 6 мільярдів кубометрів газу. За чинними цінами, це десь 1,5 мільярда доларів», - сказав очільник НАКу.

Однак, обмін польсько-українськими люб`язностями не завершився. Польща вирішила «підкинути» Україні грошей у розмірі 100 млн кредитних євро на переобладнання державних потужностей електрогенерації з антрациту, який видобувається в зоні АТО, на інше вугілля. Про це заявив Президент Петро Порошенко.

«Я вдячний президенту за згоду щодо надання Україні кредиту на суму 100 млн євро. Це потрібно щоби ми могли використовувати українське і польське вугілля незалежно від ситуації на окупований територіях», - сказав пан Президент.

 
Коментарі (0)