ГоловнаКоментаріТранспортУкраїнське ЖКГ залежить від газу

Українське ЖКГ залежить від газу

ЖКГ не зможе існувати без газу. На думку експертів, це безглуздо, технологічно досить складно, і екологічно небезпечно, тому Україні варто зосередитися на зменшенні та обмеженні споживання палива.

Житлово-комунальне господарство України залежне від «блакитного» палива. Звісно, країна може суттєво зменшити споживання газу для потреб ЖКГ, однак відмовитися від нього повністю їй не під силу. Про це заявив енергетичний експерт Дмитро Марунич, передає УНН.

Читайте також: Теплоенергетики вклалися в економію газу

«Відмовлятися повністю від газу у виробництві тепла та гарячої води, на мою точку зору, безглуздо, технологічно досить складно, і екологічно небезпечно. Тому, в будь-якому випадку, до цього ми не дійдемо. Скільки можна заощадити? Я думаю до 30%, але все одно газ повинен залишатися важливим джерелом в енергобалансі країни», - підкреслив він. 

 
Пан Марунич нагадав, що побутові споживачі користуються газом українського походження. Наразі це споживання складе близько 15-15,5 млрд куб. м (без урахування Криму). «І, відповідно, українського державного газу повинно вистачити для конфорок і на потреби індивідуальних приладів опалення, але не вистачить на теплокомуненерго: на гарячу воду і тепло», - зазначив експерт.

 
«Споживання газу можна лише зменшити і обмежити, але взагалі відмовитися - я цього не уявляю», - зазначив експерт. Зокрема, він акцентував і на екологічній складовій питання. Дмитро Марунич нагадав, що оскільки в радянський час газ був дешевий і більш екологічний, ніж вугілля та інші енергоресурси, то він почав витісняти їх.
 
«Можна перевести на вугілля ті ТЕЦ і ТЕС, які будувалися в радянський час - їх не так багато. Останнім часом в ЖКГ скоротилося споживання газу приблизно на 8% - в деяких регіонах перейшли на вугілля, торф та ін. Щоб продовжити перехід на альтернативні види палива, потрібно час і інвестиції», – додав пан Марунич.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», теплопостачальним підприємствам вдалося скоротити газоспоживання. Офіційно економію оцінюють у 6%, однак, за словами посадовців, якщо враховувати збільшення житлового фонду і передчасний початок опалювального сезону, економія ще вища.
 
Коментарі (1)
Sergiy
08 Квітня 2014 p. 09:11
Урядова програма енергоефективності в теплоенергетиці передбачає зменшення споживання газу 4.8 млрд.це близько 50 відсотків.Вірю! Термінам не вірю(2014-2015 р.р.) Але без механізму ЕСКО( законодавче стимулювання постачальників та споживачів енергоносіїв до ефективного їх використання) залишиться лозунгом. Відсутність таких правил гри вигідна тим хто сидить на трубі.