ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнське ЖКГ розраховує на європейські мільярди

Українське ЖКГ розраховує на європейські мільярди

В Україні на регіональному рівні підготовлено 1708 проектів з модернізації та розвитку підприємств сфери ЖКГ, які потребують фінансування на загальну суму близько 13 млрд грн

В Україні на регіональному рівні підготовлено 1708 проектів з модернізації та розвитку підприємств сфери ЖКГ, які потребують фінансування на загальну суму близько 13 млрд грн.

Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк під час I Практичної конференції «Модернізація житлово-комунального господарства України на основі механізмів державно-приватного партнерства», яка проходить сьогодні в м.Суми, за підтримки компанії Conference House.

За словами держчиновника, ці проекти готуються відповідно до міжнародних стандартів енергоефективності та призначені для фінансування за рахунок коштів ЄБРР та Світового банку.

При цьому в Мінрегіоні відзначають, що стан галузі є вкрай незадовільним. А саме: дебіторська заборгованість підприємств галузі становить 16,7 млрд грн, кредиторська – 23,5 млрд. При цьому основні фонди зношені на 62%, втрати питної води в мережах складають 43%, в стані крайньої аварійності знаходиться 15% мереж теплопостачання країни, а ще 29% - технічно застаріли.

Крім цього, 93% ТПВ вивозиться на звалища, і тільки 7% - переробляється. У країні налічується близько 35 тис. несанкціонованих звалищ, і ця цифра поступово збільшується.

Але держава на даний момент не в змозі самостійно вирішити всі проблеми галузі. За словами Анатолія Близнюка, на їхнє розв’язання потрібно більше 700 млрд грн. «Але не можна вирішувати проблеми ЖКГ вчорашніми методами: банківськими кредитами і державним фінансуванням», - підкреслив міністр, закликавши приватний бізнес до спільного діалогу.

На переконання пана Близнюка, ця галузь повинна стати прибутковою. Він зазначив, що суттю реформи українського житлово-комунального господарства є слоган: «ЖКГ – це нормальний рентабельний бізнес».

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)