ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїнський ринок проектів з відновлюваної енергетики зацікавив Туреччину

Український ринок проектів з відновлюваної енергетики зацікавив Туреччину

Основним напрямком співпраці з турецькими компаніями є відновлювана енергетика та когенерації та тригенерації.

Держави домовилися обмінюватися актуальною інформацією щодо ринку відновлюваної енергетики як в Україні, так і в Туреччині.

23 березня Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів зустріч з представниками великих турецьких компаній: Global Investment Holdings – потужною інвестиційною компанією, серед основних напрямів роботи чимале місце займає відновлювана енергетика, а також Tres Energy, що інвестує та реалізує проекти з когенерації та тригенерації.

Про це повідомляє прес-служба Держенергоефективності.

«Ми тісно співпрацюємо з місцевою владою і минулого року відібрали понад 70 інвестиційно-привабливих розроблених проектів з відновлюваної енергетики. Половина з них – це виробництво біогазу з побутових відходів, решта – когенерація з альтернативних джерел енергії, сонячна та вітроенергетика», -  зазначив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

У ході перемовин Савчук запевнив турецьку сторону, що кожен регіон України має значний обсяг ресурсів для виробництва чистої енергії. Якщо говорити про встановлення когенераційних установок, то в деяких регіонах агрокомпанії запевняють у готовності забезпечити стале постачання необхідного обсягу біомаси.

За словами Голови Агентства, особливо цікавими для фінансування можуть бути проекти із встановлення когенераційних установок на біомасі. За фінансовою моделлю, яку розробило Агентство, окупність установки 5 МВт електричної потужності та 13 МВт теплової потужності складе близько 3,5 роки, адже інвестор зможе продавати вироблену електроенергію за одним з найбільших у Європі «зеленим» тарифом у 12,4 євроценти/кВт*год, а тепло подавати у мережу міста.

Він також додав, що Агентство продовжує активно займатися законодавчою роботою і вже цього тижня прийнято Парламентом розроблений спільно з Держенергоефективності закон, який дає інвесторам чітко визначений на законодавчому рівні тариф на виробництво тепла з альтернативних джерел. Для інвесторів – це додаткова гарантія повернення вкладених у проекти коштів.

Варто наголосити на тому, що  законопроект про ринок електроенергії, який передбачає встановлення «зеленого» тарифу на спалювання побутових відходів. Днями законопроект схвалено Комітетом ВРУ з питань ПЕК та вирішено рекомендувати Парламенту прийняти його у другому читанні та в цілому. Якщо його буде прийнято Парламентом, то в країні відкриється новий ринок виробництва електроенергії з побутових відходів.

 

 
Коментарі (0)