ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїнським ПГС не вистачає кількох мільярдів доларів

Українським ПГС не вистачає кількох мільярдів доларів

Для закачування природного газу в підземні сховища, гарантування власного споживання і транзиту до Європи в зимовий період Україні не вистачає 2 млрд дол.

НАК «Нафтогаз України» для здійснення закачування природного газу в підземні сховища для гарантування власного споживання і транзиту до Європи в зимовий період необхідно знайти мінімум 2 млрд дол. Про це повідомив старший аналітик Dragon Capital Денис Саква, - інформує «УНІАН».

«До початку опалювального сезону Україні треба буде закачати як мінімум 8 млрд куб. м газу, щоб довести його обсяг у сховищах до 15 млрд. При поточному рівні цін, це близько 3,2 млрд доларів. У «Нафтогазу» зараз є 1 млрд доларів, отриманий від «Газпрому» у вигляді передоплати. Решта 2 млрд треба буде шукати з інших джерел», - повідомив експерт.

Також він зазначив, що 15 млрд у сховищах - це мінімальний рівень, який дає «маленьке» простір для маневру у разі різкого падіння температури взимку в Європі і Україні.

Нагадаємо, за словами заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості Сергія Чеха, Україна вже приступила до закачування газу в підземні сховища для гарантування власного споживання і транзиту до Європи в зимовий період.

Україна до початку опалювального сезону планує закачати в підземні газові сховища не менше 14-16 млрд кубометрів газу.

У цей же час у «Газпромі» заявляють, що в українських ПСГ до початку осінньо-зимового сезону має бути більше 19 млрд кубометрів газу для забезпечення транзиту в ЄС.

У свою чергу Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що 14 мільярдів кубометрів - це той ресурс, який дозволяє безболісно транспортувати і забезпечувати технологічний режим транспортування природного газу в ЄС.

 
Коментарі (0)