ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїнського газу для населення в надлишку на 5 млрд м3

Українського газу для населення в надлишку на 5 млрд м3

НАК «Нафтогаз України» запропонував Кабміну свій варіант щодо формування ціни на газ для населення. Він передбачає застосування двох цін, залежно від обсягів споживання.

НАК «Нафтогаз України» запропонував Кабміну свій варіант щодо формування ціни на газ для населення. Він передбачає застосування двох цін,  залежно від обсягів споживання.

Сьогоднішня ціна в 6,96 тис. за тисячу кубометрів поширюватиметься на соціальну норму споживання газу – все ж, що вище норми, обходитиметься на 60–65 % дорожче. Тобто, з червня 2018 року ціна газу понад норму може вирости до 10,99 тис. за тисячу кубів, із жовтня – до 11,47 тис.
 
Крім того, НАК пропонує повністю виключити з ланцюжка поставок блакитного палива газзбути та взяти продаж газу населенню на себе.
 
ГО «Публічний аудит» нагадує, чому при реальних витратах на видобуток тисячі кубів українського газу в 1000 грн ані теперішня, ані, тим більше, прогнозована ціна на газ для населення є абсолютно не обґрунтованою. 
 
Як вартість газу вираховується на сьогодні?
 
Ціну на газ для населення сьогодні Уряд Гройсмана прив’язав до імпортного паритету, тобто вартості газу на німецькій біржі + доставки цього газу (Німеччина-Словаччина-Україна) – за формулою «Дюссельдорф+». Відповідно до неї Кабмін  має переглядати ціну на газ для населення щопівроку, залежно від зміни цін на біржі.
 
Це прописано в Меморандумі з МВФ 2017 року (п. 24):
 
 
Крім того, цим же Меморандумом обіцяно ввести абонплату на газ та опалення (п. 23).
 
У 2018 році прогнозується зростання вартості газу для населення на рівні 18 %.
 
Разом із тим, сама формула «Дюссельдорф+» для України, газодобувної держави, є абсурдною та несправедливою.
 
За офіційними даними ПАТ «Укртрансгаз», у 2017 році з надр України видобуто 20,8 млрд м3 газу.
 
 
При цьому населення разом з ТКЕ (тепло та гаряча вода для населення) в 2017 році спожили 15,8 млрд м3 газу:
  • 11,23 млрд м3 газу безпосередньо населення;
  • 4,6 млрд м3 газу підприємства ТКЕ (для населення).
Ці дані опубліковані на сайті НКРЕКП в офіційному звіті за 2017 рік.
 
Як бачимо, українського газу для потреб населення цілком достатньо – він навіть у надлишку обсягом у 5 млрд м3.
 
Оскільки люди можуть повністю забезпечуватися газом власного видобутку, прив’язувати його вартість до імпорту є як мінімум несправедливо, а за великим рахунком, злочином та завуальованим грабунком людей.
 
Враховуючи наведене, підвищувати ціну на газ для населення немає жодних економічних підстав – виключно політичні зобов’язання Уряду перед МВФ.
 
Якою є об’єктивна ціна на газ?
 
Якщо виходити суто з економіки, то вартість газу для населення треба не збільшувати, а навпаки зменшити як мінімум у 2 рази.
 
З офіційної (аудитованої) фінансової звітності ПАТ «Укргазвидобування» за 2017 рік чітко зрозуміло, що собівартість газу власного видобутку в 2017 році становила 2 926 грн за 1 тис. м3. При цьому у собівартості в 2 926 грн податки «з’їдають» 1893 грн, або 65 %.  Без них витрати ПАТ «Укргазвидобування» становили 1033 грн за тисячу кубів.
 
Навіть із таким рівнем податкового навантаження компанія виходить на ціну газу в 2926 грн за тис. м3, а населенню ж газ продають за формулою «Дюссельдорф+» – у 6 957 грн за тис. м3. Крім того, вказану ціну планують ще  підвищити на 18 %, що автоматично зумовить зростання вартості опалення та гарячої води мінімум на 10 %.
 
Також важливо звернути увагу й на те, що при собівартості в 2926 грн за тис. м3 обсяг видобутку збільшився на 4,4 %, а обсяг розвідки та буріння – на 21,2%. Тобто, як бачимо, цієї суми в майже три тисячі гривень компанії повністю достатньо для того, аби продовжувати нарощувати видобуток.
 
«За останні чотири роки тарифи на житлово-комунальні послуги стали непідйомними для 60 % населення країни; в разі ж прогнозованого підвищення ціни на газ вони будуть не по кишені для 90 % споживачів і всього 10 % українців зможуть їх сплатити без допомоги держави. І це в країні, яка має достатні поклади газу на 100 років вперед і може повністю покривати потреби населення газом власного видобутку», – резюмує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.
 
За його словами, наслідком зростання тарифів стане подальше авральне збільшення обсягів боргів населення, які вже перевищують 40 млрд грн. Так, середній борг за «комуналку» на кожного жителя України (включаючи дітей) становить близько 1 тис грн, причому, він щомісячно збільшується. Уже сьогодні борг населення не дозволяє підприємствам ЖК-сфери нормально працювати і надавати послуги: все частіше відбуваються вимушені відключення; в разі ж передбачуваного підвищення вся система ЖКГ просто завалиться, що може мати вкрай негативні наслідки.
 
Коментарі (0)